ПРАУНУK ЧУВЕНОГ ГЕНЕРАЛА ШАРЛА ТРАНИЈЕА: Био сам шокиран због третмана Србије у Паризу!

Поделите:

Праунук чувеног генерала Шарла Транијеа, Пјер Траније, изјавио је данас је да је био шокиран положајем на којем се нашао председник Србије Александар Вучић
– Био сам шокиран положајем на којем се нашао господин Вучић. Ипак је то била стогодишњица од примирја 1918. године. Некима од тадашњих наших непријатеља указана је част док су наши тадашњи савезници премештени у споредне трибине. То ме је највише шокирало – истакао је Траније за РТС.

Његов прадеда Шарл Траније борио се раме уз раме са генералом Франше де Депереом и заједно са српском војском учествовао у ослобадању Ниша, Прокупља и Свијалнца.

Пре неколико дана Траније је послао писмо француском председнику Емануелу Макрону посрамњен због односа према Србији на церемонији у Паризу.

На питање да ли верује да ће његове речи француски председник чути и разумети, Траније је казао да ће, после “прашине која се дигла”, сигурно чути.

– Мислим да с обзиром на прашину која се дигла после овога, да ће он чути те речи, не знам да ли ће разумети, али у сваком случају у Француској сам ја обичан грађанин и самим тим не могу ништа да урадим. Господин Макрон ће одлучити сам – рекао је он.

Макрон је, према његовим речима, особа која је легитимно изабрана и самим тим он је једино одговоран за француску дипломатију.

– Ја сам само хтео да се побуним против третмана који је наметнут Србији током те церемоније, али имам поверења у Макрона. Верујем да ће урадити оно што треба – рекао је.

Подсетио је да је његов прадеда био укључен у ослобађање Србије у Великом рату, али да није једини који је огорчен због догађаја у Паризу.

– Многи француски медији, укључујући Фигаро, који је велики национални лист, објавили су чланке на ту тему, мало блаже од моје реакције, али су људи у сваком случају шокирани – рекао је Траније.

Поводом реакције председника Вучића на тај догађај, Траније је оценио да је Вучић велики дипломата.

Он је казао да је његова посета Србији у октобру када је присуствовао постављању бисте свог прадеде у Прокупљу, био трећи пут да је у Србији.

– То није био први пут, већ сам био два пута, 1979. и 1986. године. Ово је био трећи пут да долазим. Али с обзиром на гостопримство, сигурно ћу доћи (поново) јер је то земља која ме је увек дочекала на фантастичан начин. И хвала Вам на томе – рекао је Траније.

 

Informer

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here