Пре 27 година убијен је српски сват на Башчаршији!

Поделите:

Данас се навршава 27 година, од када су исламски екстремисти 1992. године убили српског свата Николу Гардовића испред Старе православне цркве на Башчаршији, што је наговестило грађански рат, односно почетак трагичног ратног сукоба.

Читав догађај одиграо се након венчања Милана Гардовића и Дијане Тамбур у храму Преображења Господњег у Новом Сарајеву.

Читав догађај одиграо се након венчања Милана Гардовића и Дијане Тамбур у храму Преображења Господњег у Новом Сарајеву.

Након венчања поворка са сватовима се упутила у Дом свете Текле у дворишту Старе цркве на Башчаршији, где је требало да буде свадбени ручак.

У сватовској колони је било стотинак сватова који су паркирали своја возила код Вијећнице, где се налазио најближи паркинг Старој цркви.

Након што су паркирали путничка возила код Вијећнице, сватови су пешке кренули ка Старој цркви. У непосредној близини приликом уласка сватовске колоне у двориште Старе цркве, поред сватова се зауставило бело путничко возило марке у коме су се налазила четири криминалца, међу којима је био Рамиз Делалић звани Ћело.

Провокације су ескалирале у порти цркве у Новом Сарајеву, јер су сватови били изложени псовкама, претњама и повицима: „Шта ћете ви овде? Није ово Србија! Идите у Србију!“.

Никола Гардовић је покушао да одбрани сватове речима: „Шта то чините? Не кварите ми весеље, срам вас било!,“ након чега је пуцано у њега.

„Још осећам његову врелу крв на рукама, а нисам заборавио ни како ме мој бивши колега полицајац игнорисао када сам га замолио да позове милицију и хитну медицинску помоћ. Тада ме ухватила паника – он не реагује, а поред нас… Кроз сву ту гужву, пролазе чак три медицинска аута и не гледају на нас, а Никола нам умире на рукама…“, сећа се Јованчић, пензионисани полицајац.

За убиство Николе Гардовића нико није одговарао, иако је Расим Делалић-Ћело касније јавно признао и хвалио се да је убио Гардовића.

Муслимански злочинци су изашли из кола и насрнули на младожењиног оца, старог свата Николу Гардовића, који је носио српски барјак. Рамиз Делалић је покушао да Гардовићу одузме српску заставу након чега је дошло до туче. Делалић је извадио пиштољ и смртно ранио Гардовића, док је његов саучесник ранио свештеника СПЦ и Гардовићевог зета Раденка Мировића, али застава је одбрањена.

Злочинци су побегли. Никола Гардовић је преминуо неколико минута касније у колима хитне помоћи. Поред починиоца убиства Рамиза Делалића званог Ћело, сведоци су као нападаче и саучеснике напада убиства препознали и Суада Шабановића из Зворника, Мухамеда Швракића, сина оснивача Зелених беретки Емина Швракића. Четврти нападач је Таиб Торлаковић, који је као и Рамиз Делалић Ћело, након рата убијен у мафијашком обрачуну у Сарајеву. Рамиз Делалић је одмах након почетка ратних сукоба у Сарајеву постао командант Девете муслиманске брдске бригаде Армије БиХ, а од Алије Изетбеговића је за заслуге примио пиштољ са посветом.

Курир

Поделите:

11 Коментари

 1. Dosta je uradjeno, Republika Srpska odbranjena od agresora, nije se ponovila 41. Al sada treba raditi dalje u izgradnji institucija i ekonomije. Tri najvaznija grada Republike Srpske su Banja Luka, Pale i Trebinje i treba raditi na njihovom razvoju i povezivanju sa Beogradom.

 2. Junacko Pale gde je stvorena Republika Srpska je novo Cetinje – luča srpstva (staro Cetinje je trenutno zagadjeno montenigristvom). Podici veliki manastir svetog Petra Zimonjica koje ce biti veliko svetiliste posveceno ustaskim zrtvama. Napraviti jak IT, turisticki i univerzitetski centar na Palama povezan sa Jahorinom – srpski Aspen ili Davos.

 3. Pale treba da bude i mesto gde ce da se skuće sve one srpske Sarajlije koje su se rasule po svetu, citavih 100 hiljada (najznamenitiji Nele Karajlic, Kusturica, Biljana Plavšič itd) i da od njega naprave pravi grad i centar. U mudzahedinskom Sarajevu je ionako stalno smog i magla – idemo u planine jer tamo nema zime.

  • I naravno svakog 9tog januara na Palama peci vola – jedne godine mu dati ime Bakir, druge Mesic, naizmence, po zasluzi 🙂 Pa neko ustase jos uvek mastaju o Romaniji i Drini, a nema ih ni u Glini.

 4. Banja Luka glavni grad Republike Srpske se lepo razvija, prava je lepotica. Potreban joj je tramvajski saobracaj, autoput prema Beogradu i Mrkonjic Gradu i razvijen aerodrom. Sve firme koje posluju u Beogradu treba da imaju obavezu da otvore svoje ekspoziture i u Banja Luci. Ovi trutovi na Beogradskom Univerzitetu treba malo da se mrdnu i da imaju obavezu da predaju i u Banja Luci i ja Palama jedan deo godine da bi se podigao kvalitet Banjaluckog univerziteta.

 5. I Trebinje kao stari centar srpstva jos od ranog Srednjeg veka i Travunije i Hercegovine treba da postane veliki turisticki, privredni i kulturni centar povezan sa Bokom i Dubrovnikom. Crna Gora je lako dobila nezavisnost ali njena obaveza je sad da pomogne razvoj Istocne Hercegovine i da u sve turisticke ture ukljuci i taj kraj kao u vreme Primorske Banovine.

 6. Hrvati u BiH imaju podrsku Srba ali cena je pomoc Dubrovnika u razvoju Istocne Hercegovine. Ionako su prestali da placaju Stonski i Svetodmitorvdanski dohodak sto je inace njihova obaveza.

 7. Sledeci glavni zadatak sa identitetskog stanovista je promena imena Republika Srpska u Republika Zapadna Srbija. Prema Dejtonu BiH je sastavljena od Republike Srpske i Hrvatsko-muslimanske federacije. Pederacija je prigrabila ime BiH s toga ni mi ne moramo to da postujemo. U najpogodnijem trenutku u narodnih par godina raspisati referendum i promeniti ustav.

 8. Kad moze Severna Makedonija moze i Zapadna Srbija. I onda ce se posle nekog vremena postaviti logicno pitanje ujedinjenja Srbije sa Zapadnom Srbijom. Protezirati i graditi spomenike nesumljivo Srpskih vladara koji su vladali teritorijama Republike Srpske: knez Caslav, kralj Dragutin i Milutin, despot Stefan u Podrinju. Hrvati su napravili cudo od njihovog nepostojeceg kralja Tomislava, mozemo i mi od kneza Caslava za kojeg znamo da je postojao, borio se u podrinju i kod Save sa Madjarima i tu poginuo.

 9. UDBA krenula da davi sa “kolicinskom propagandom”. Nije ni cudo sto smo buljuk ljudi i teritorija izgubili. Isterani od slovenackih lugara i siptarskih buregdzija…Cuj…Srbenda…luzer udbaski

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here