ПРЕ 28 ГОДИНА УМРО БЕОГРАДСКИ ШМЕКЕР: Лептир који је чувао дух града

Поделите:

На данашњи дан пре 28 година умро је Ненад Радуловић, свима знан као Неша Лептир, рок музичар, певач “Последње игре лептира” и глумац Индексовог радио позоришта

НА данашњи дан пре 28 година умро је Ненад Радуловић, свима знан као Неша Лептир, рок музичар, певач “Последње игре лептира” и глумац Индексовог радио позоришта. Београдски шмекер, током свог кратког али плодоносног живота, увек је зрачио оптимизмом и ширио љубав и смех, а презирао негативне људе, мржњу и осветољубивост.

 Ди-џеј Чупко, Лепа Брена, Влада Перовић и Неша Лептир у клубу "Дуга" / Фото Архива "Новости"

Ди-џеј Чупко, Лепа Брена, Влада Перовић и Неша Лептир у клубу “Дуга” / Фото Архива “Новости”

Каријеру је почео као певач и вођа “Последње игре лептира”, а деби албум “Напокон плоча” из 1982. са хитовима “Врати се” и “Наташа” донео им је велику популарност, па су исте године одржали 15 распродатих концерата у београдском Дому синдиката. ПИЛ је до распада 1989. објавио још четири албума са хитовима “Сличуге”, “Срце од меда”, “Дечко ајде олади”, “Груди моје балканске”, “Умиру јелени”, “Такси”, “Руска чоколада”… За једини соло албум “Нико нема што Питон имаде”, пародију “новокомпоноване музике”, Неша је осмислио лик под именом Слободан Ђорђевић Питон. Током 1989. откривени су му рак тестиса у касном стадијуму и метастазе на мозгу. Упркос операцији, Неша Лептир је преминуо 12. фебруара 1990. Имао је само 30 година. Само 20 минута пре него што је умро, на питање свога брата Жељка како му је, одговорио је: “Не могу баш да играм фудбал.” Његова последња песма “Модра бајка” постхумно је објављена на истоименој компилацији хитова ПИЛ.

– Неша је имао огромну енергију – сећа се свог пријатеља и колеге Мићко Љубичић. – На моменте сам имао утисак да и сам себе некако превише и пребрзо троши, дајући се тако безрезервно. Из њега су куљали вансценски шарм и духовитост, био је врхунски професионалац, који је знао да осети и најтананију вибрацију публике. Неке песме су му биле лагане и лепршаве, друге озбиљне и дубоке, али увек искрене и емотивне, са оном његовом жицом померености и духом, због чега су људи толико волели Нешу. Био је једна потпуно чиста и наивна душа, понекад рањивија него што би се могло очекивати кад је реч о неком толико забавном и екстровертном.

novosti.rs

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here