Пребројани гласови на 72 одсто бирачких места, Додик води

Поделите:

Затворена сва гласачка места у Босни и Херцеговини!

У Босни и Херцеговини се данас одржавају избори, осми по реду на свим нивоима власти од проглашења независности те државе 1992. године.

Предизборна тишина почела је јуче у 7:00 сати, и трајаће до затварања бирачких места вечерас у 19:00 часова. Грађани БиХ бирају чланове Председништва БиХ, представнике за Представнички дом БиХ, Представнички дом Парламента Федерације БиХ, Председника и Потпредседника Републике Српске, и представнике за Народну скупштину Републике Српске, као и представнике за Скупштине кантона у Федерацији БиХ.

22.06 Воде Милорад Додик и Жељка Цвијановић

СНСД на основу 72 одсто бирачких места открио да је Додик освојио 55 – 56 одсто гласова, Иванић 44 на изборима за српског члана Председништва БиХ, те да Жељка Цвијановић води са 55 одсто гласова на изборима за место председника РС.

21.59 Додик освојио више од 60 одсто гласова

На 25 одсто обрађених бирачких места, кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП Милорад Додик освојио 60,17 одсто гласова, а кандидат СзП Младен Иванић 39,56 одсто. На изборима за председника Српске – према подацима ДНС-а, води Жељка Цвијановић.

21.15 Избори били фер и коректни

– Избори су били изузетно фер и коректни – рекао је у јављању уживо председник ЦИK БиХ Бранко Петрић.

Гласало је 53,26 одсто од укупног броја бирача, али се очекује да буде око два процента гласача више онда када коначни резултати буду проглашени.

21.10 Бореновић: За Иванића гласало 51,6 одсто бирача

Бранислав Бореновић, лидер ПДП, саопштио је да је до сада прегледано 75.628 листића и да је за Младена Иванића гласало 51,6 одсто бирача.

– Та разлика ће расти, јер Иванић води у градовима, укључујући и Бијељину – истакао је Бореновић.

21.05 Опозициона БН: Иванић победио

У току је пребрајање гласова, а поједини медији већ су пренели победу Младена Иванића.

20.38 – СНСД: И Додик и Цвијановићева у предности

Из изборног штаба СНСД је саопштено да су обрадили податке са 20 одсто бирачких мјеста.

– Додик има око 58,8, одсто, а Иванић око 40 одсто гласова. Додик ће веома брзо прогласити победу – истакао је Радован Kовачевић, портпарол СНСД-а.

Додао је и да је Жељка Цвијановић у предности у односу на Вукоту Говедарицу, не прецизиравши о ком проценту обрађених листића је реч.

20.29 – Kовачевић: Ускоро ћемо прогласити Додикову побједу

Радован Kовачевић, портпарол СНСД-а, каже да је пребројано 10 одсто гласова.

– За Додика је гласало 58 одсто бирача и вјерујемо да ће се тај тренд наставити. Ускоро ћемо прогласити његову побједу у трци за српског члана Предсједништва БиХ – рекао је он.

20.27 Додик убедљив и у Приједору

Према наводима медија, Додик убедљиво води и у Приједору.

20.26 Прво оглашавање из штаба СНСД

Портпарол СНСД се нада врло скором проглашењу победе.

– Ми очекујемо да ће руководство наше странке бити врло брзо у штабу. Људи који су претходне четири године вредно радили, вечерас желе да прославе победу.

Он је додао да се гласови брзо пребрајају, те да се новим резултатима нада ускоро.

20.15 Додик води са 65 одсто гласова

Према сазнањима Српскаинфо, у изборни штаб СНСД су стигли подаци са седам одсто обрађених бирачких места, а према тим подацима Милорад Додик води са 4.000 гласова разлике у односу на Младена Иванића. Kада је у питању град Бањалука у питању, 65 одсто има Додик, а Иванић 33 одсто.

20.12 Први резултати гласања

Према наводима медија, Савез независних социјалдемократа (СНСД) однео је убедљиву победу на парламентарним изборима, затим за члана Председништва БиХ и председника Републике Српске.

Kако се наводи, странка на чијем је Додик челу сама има више од 30 одсто гласова. Подаци су засновани на узорку из Бањалуке.

20.08 Додик уверен у победу

Актуелни председник РС и српски кандидат за члана Председништва БиХ Милорад Додик уверен је у убедљиву победу коалиције на чијем је челу.

19.46 У Бањалуци гласало више од 60 одсто бирача

Према подацима Партије демократског прогреса (ПДП) у главном граду РС Бањалуци забележена је излазност већа од 60 одсто.

19.44 У Амбасади БиХ у Београду гласало 36 бирача

На бирачком месту у Амбасади БиХ у Београду, једином у Србији за гласање на општим изборима у БиХ, гласало је 36 од укупно 60 регистрованих бирача, рекла је председница изборне комисије на овом бирачком месту Мирјана Остојиц́.

19.38 СНСД: Излазност 55 одсто, мешала се међународна заједница

– По нашим подацима излазност је 55 одсто, на истом нивоу као раније. Била је ово најпрљавија кампања, где опозиција није бирала средства, а укључена је била и међународна заједница – рекао је портапрол СНСД Радован Kовачевиц́.

Према његовим речима, доказ мешања међународне заједнице био је позив америчке абасадорке која је данас у изборном дану позвала грађане да изађу на изборе.

19.00 Затворена биралишта

Тачно у 19 сати затворена су биралишта широм Босне и Херцеговине. На више од 6.000 бирачких места грађани су бирали нову власт. Централна изборна комисија БиХ званичне резултате ће саопшити иза поноћи, али се претходно очекују прелиминарни резултати Опших избора 2018.

18.55 Полиција приводила због сумње на нерегуларности

Једанаест приведених због сумње да су покушали куповину гласова.

18.00 Додик испричао виц на бирачком месту и одушевио присутне, а више прочитајте ОВДЕ.

17.45 – Додик уверен у победу!

Ало

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here