Пред обележавање „Олује“ Томпсон опет једна од главних тема

Поделите:

Хрватска се спрема за прославу 22. годишњице Олује у Kнину, с Србија за обележавање егзодуса Срба. Kао и прошле године, поново је једна од главних тема Марко Перковић Томпсон.

Док се хрватска јавност пита зашто Томпсон не пева у Kнину, већ у Слуњу, за српске власти главно питање је како је могуће да његов концерт финансира Министарство бранитеља те земље.

Исти дан, исти догађај, и две супротне верзије онга што се догодило. И тако већ 22 године, око 5. августа Срби у плочу, Хрвати у клин.

„Ми славимо „Олују“, славимо победу, мир, слободу“, каже Дамир Kрстичевић, хрватски министар одбране

С друге стране, министар одбране Србије Александар Вулин поручује да је 250 хиљада Срба, држављана Републике Хрватске, тада протерано: „Не знам где је радост у свему томе. Ми ћемо увек говорити да је то један од најтежих дана у нашој историји“.

Иако му ове године атмосфера делује мање усијана, председник Српског народног вијећа (СНВ) у Хрватској не верује да се српска и хрватска интерпретација онога што се догодило 5. августа 1995. у Kнину приближавају.

„Не верујем да смо корак ближе, али било би добро да се створе претпоставке да се направи тај корак. То ће зависити од порука које ћемо чути са једне и друге стране. Дакле од Загреба у Kнину и од Београда у месту где ће бити обележена годишњица егзодуса Срба“, наводи Милорад Пуповац (СНВ).

Шварм помирљиве поруке не очекује

Одговорни уредник недељника „Време“ Филип Шварм помирљиве поруке не очекује, јер верује да је „Олуја“ постала идеалан предмет политичке злоупотребе.

„Што се тиче изјава политичара, и са српске и са хрватске стране, оне су, пре свега, усмерене на унутрашњу политику, на придобијање бирачког тела и немају никакву везу са српско-хрватских односима у глобалу. Дакле, ви говорите сопственој публици, сопственом бирачком телу и то је тако. Осим тога то је прилика за све националисте, колико год били магринални, да се на неки начин истакну“, оценује Шварм.

Тако се сваког августа истакне и Марко Перковић Томпсон.

Због усташких поздрава на прошлогодињем концерту у Kнину зарадио је прекршајну пријаву. Ове године, каже, книнске власти нису га звале, па ће певати у Слуњу. Томпсон тврди да пева бесплатно, а организацију концерта суфинансира министарство бранитеља.

„То је питање за Европску унију чија је Хрватска чланица. Они морају да буду ти који ће одговорити да ли њихова чланица може да пропагира вредности повампиреног фашизма“, каже на то српски министар одбране, Александар Вулин.

Хрватски медији спекулишу да су баш због мање могућности инцидента, организатори овогодишње прославе „Олује“, говоре државног врха – уместо на тргу – заказали на книнској тврђави.

 

Н1

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here