Предали се партизанима, па завршили на дну јаме!

Поделите:

На златиборском брду Церова откривена масовна гробница ликвидираних повратника из рата. Сумња се да је овде погубљено између 200 и 300 младића

ТАЈНУ о страдању између 200 и 300 српских младића, старих од 16 до 20 година, на измаку Другог светског рата, крила је пећина у селу Мушвете на Златибору. На дну јаме Церова, фрескописац и спелеолог Димитрије Мирко Ћелић пронашао је скелете страдалника чије су руке биле везане жицом, а пре него што је изашао из масовне гробнице, успео је да преброји десетак костура, док су испод велике хрпе камења извиривале кости ко зна колико још несрећника. Тако се предање најстаријих живих Златибораца, немоћних да своје речи о свирепом убиству заробљених четника на крају рата поткрепе доказима, после седам деценија показало истинитим.

– Радећи иконостас у једној златиборској цркви, упознао сам радника овдашњег јавног предузећа који ми је испричао предање о две јаме, масовне гробнице у овом крају – објашњава Ћелић. – Пошто сам се раније активно бавио спелеологијом, одлучио сам да са колегама из београдског клуба “Асак” истражим оближњу пећину. После пешачења кроз шипражје, на брду Церова нашли смо улаз у пећину широк пола метра. Иза пролаза дугог два метра отвара се пространа дворана богата пећинским накитом, на дубини од око 15 метара.

 

 

 

Вечерњновости

Поделите:

27 Коментари

 1. Hm,hmm…gubitnici i ” manjine” imaju pravo da se ljute,ali ne i da vredjaju , ocekujem odgovor a ne uvrede ” na mostu ili na cupriji”, sta ste radili i zasto ste kaznjeni.
  Brisanje,postova,koji ovako ne vredjaju,je bespomocno batrganje u sopstvenom brlogu,rec je,da kako o ” kvalitetu zivota 22.000.000 gradjana,u odnosu na danas”
  BRAVAR JE BIO BOLJI ZA NAROD, ZA SLJAM NIJE !

  • Је ли Луне, ко је побио више деце, која су свакако невина, Павелић или Тито?
   Друго, да ли су Павелић и Тито заједно убили више Срба него сви окупатори у ХХ веку заједно?
   И, треће, колики је допринос твоје фамилије у помору Срба. Не објашњавај ништа, не натурај безвезне линкове, неко наведи БРОЈ, само БРОЈ колико су ти ђедови као аустроугарски кољачи, те отац, мајка, стричеви као партизани… побили Срба?
   БРОЈ, наведи број ваших жртава у Србији.
   И, још, наведи, колико је твојих рођака сачувала Србија по којој сте покоље чинили. Увек као курве, иза неке велике силе, никад као људи са именом и презименом.

   • Evo- imenom i prezimenom!
    Iz kraja sam koji BI uglavnom srpski. Majka mi iz sela u kojem jest i zaseok Ivkovici- svi Ivkovici prezimena i svi izmedju dva sv rata rimokatolucizirani i hrvayizirani… U BLUZINI MANASTIR ” KRKA” KOJEGA PODIZE SESTRA CARA DUSANA JELENA; NEDALEKO MANASTIR ” VISOVAC”, KOJEGA, TAKODJER, JELENA PODIZE; NEDALEKO OVIH MANADTIRA I MANASTIR “DRAGOVIC”- NEMANJICKI-, KOJEGA BRIZOVA GAMAD POTOPI- CETINA!( nista hrvkat ne potapase); nedaleko, a zapadno, MANASTIR KOJEGA KRALJ MILUTIN PODIZE… SVUGDJE MANASTIRI, NIGDJE SRBA, NIGDJE PRAVOSLAVACA…. ENO DECANA, ENO
    GRACANICE…. ISTO JE! DUSA VUSE NEMOZE DA TUZI!
    ISTA NAM SUDBINA, DJORDJE IVKOVICU!

    • (prekuida mi; pa u nastavcima)
     A da su cinili zlocine- grozne!- cinili su; i onamo i ovamo! Tek sesta licka i sedma banijska! Uzas! Ali ovdje!? Na tlu Srbije? Broz je znao nesrecnu cud srpsku: u Srbiji da sr nevolja ne dosjeti, “gazde” (i) tamanjenja Srba moraju biti iz Srbije! Tek su tada one dvije “titi najmilije” ! Znao je broz: krcuni, pa u dejstvo ONI…..
     Istoglismo duha i iste nesrece, DJORDJE IVKOVICU! KAO DA NAM ISTA GENETIKA…

     • Генерално гледајући, судбина нам јесте иста. Но мораш водити рачуна докле се може уопштавати а где почиње багателисање. Није све баш исто, посебно зато што су различити делови српскога рода живели у различитим државним и историјским околностима.

      Сложена је то и тешка тема и немогуће је доћи до здравих или разумних закључака кроз овакав вид размене мишљења. Лако ћемо се сложити да је немогуће да један део народа буде скроз “црн” а други део тог истог народа скроз “бео”. Такви ставови и идеје су нонсенс и врло штетни.

      Међутим,
      Мислим да сам већ постављао линк ка тексту “Паветина око српског стабла”, а и да нисам нема смисла да коментаре злоупотребљавам за рекламу својих писанија. У овом случају, текст је поголем, наслов је парафразирање наслова аутобиографије народног хероја Гојка Николиша “Коријен, стабло, паветина”. У њему се бавим узроцима наших подела. Специфичност је што се напис скоро у целости састоји од цитата крајишких Срба (не само поменутог Г.Н.). Дакле, настојао сам да елиминишем сопствену субјективност и личне пројекције. Тамо можеш при крају наћи да таманитељи у Србији ВЕЋИНОМ нису били из Србије. (У својим интервјујима које наводим као референце, мајор ОЗНА Милан Трешњић наводи имена људи који су правили спискове за стрељање у Београду. А није само Београд страдао).

      Сматрам да ми не може нико замерити што отворено кажем да је Србија, и сама под окрутном окупацијом, сачувала преко 400.000 српских глава, а да је уместо захвалности изложена ужасним погромима и пљачкама од стране рођака оних које је чувала. И ту ништа не бих релативизовао.

     • Hm,hm…Srbijanskih,Sumadijskih,Uzickih partizana nije bilo ? Pa, nije im islo dobro u Srbiji, pa su ” pobegli u Bosniju ” da cekaju Ruse,”,,,sta su tamo radili ?

 2. Питање где сте били и шта сте радили, и зашто сте кажњени је нечувено блебетање. Па да су стварно били криви не би били мучки побијени и у пећину побацани. А бравар је створио услове да шљам процвета као никад.

  • Hm,hmm…opasan je Filip Ajdacic,uspeo je da pobegne od,pravde,ovde od portala,ali prica ostaje,nema je nigde zabelezene.
   Covek,rodom iz Kosijerica…” ma,ne serite,nije streljan,kod mene,kada su popravljali,prosirivali pu,iskopali su les nekog cetnika, milicija je dovela Filipa,dvometras civek,da ga identifikuje, ” jeste,to je on,zajedno smo pobegli i sakrili se u pecini,bilo je hladno,potrosili smo hranu,nije mogao vise da izdrzi,hteo je davse preda,plasio sam se da ce da me izda,rakao sam idem i ja,usput sam ga ubio,i ovde sahranio,u ovom udubljenju pored puta” Filip je inace bio pratilac Draze, mora da je stekao ” zasluge za narod” kad nije streljan. Pratilac je bio i otac Radovana Kradzica…

 3. Ista nam , Djordje, dusa, time i genetika! A ovo dvoje- JEDNO!- ne trpi misljenje, hocu reci uopstavanje. Jedan- eto Lune- kaze: a onda su presli u Bosniju…sta su tamo radili!? Dobro Lune, na Tvom, Djordje, putu pita! Razbira se, time, ono o p s t e- genetika. No, kuda; ne: dokle!
  NEMA nas, bar trenutno, bez Kosova!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here