ПРЕДНОСТИ УВОЂЕЊА ОБАВЕЗНОГ СЛУЖЕЊА ВОЈСКЕ: Регрути гарантују безбедност државе

Поделите:

Поновно увођење обавезног војног рока није тема само у Србији већ и у многим европским земљама. Војну обавезу разматрају Хрватска, Немачка, а већ је имају Швајцарска, Данска, Норвешка…

ОБАВЕЗНИ војни рок од три месеца, уз мањи број врхунски спремних професионалаца. Служење војске у месту боравка или ближој околини, уз одређене новчане стимулације или бенефиције.

Стручњаци за безбедност овако скицирају састав Војске Србије уколико заживи инцијатива државног и војног врха о поновном увођењу обавезе служења војног рока.

Председник Републике потврдио је да се размишља о увођењу војног рока не дужем од шест месеци и уз предност за војнике приликом запошљавања у јавној управи. Ова обавеза могла би да ступи на снагу већ 2020. или 2021. године. Коначна одлука, међутим, биће донета тек после свих анализа у врху државе, укључујући и финансијску конструкцију.

У Министарству одбране потврђују да је рад на детаљној анализи већ у току.

– Приступили смо изради студије о могућностима враћања обавезе служења војног рока. Он никада није укинут, већ је одлуком Скупштине од јануара 2011. године само обустављен. Од тада се извршавао по принципу добровољности, а остале су обавезе увођења регрута у војну евиденцију и служења у резервном саставу – подсећају у Министарству одбране.

Поновно увођење пуне војне обавезе правда се све озбиљнијим безбедносним изазовима, политиком војне неутралности, али и слабљењем ресурса за одбрану. Глобална превирања такође су јак аргумент у корист јачања оружаних сн

О овим разлозима и те како воде рачуна и развијене европске државе. Враћање војне обавезе није тема само у Србији, већ и у чланицама ЕУ. Поновно увођење војног рока најављује Хрватска, исте промене разматра и Мађарска, али и Немачка, где је предложено да се дуг држави одужује чак осам месеци. Младићи у Аустрији војни рок служе шест месеци под оружјем, односно девет у цивилној служби.

На истом трагу је и Швајцарска, која, иако неутрална још од 1815. године, негује петомесечно служење војске, уз трајно задуживање наоружања и опреме. Обавезни војни рок у комбинацији с професионалним саставом у трајању од шест до 12 месеци познају и Данска, Норвешка, Финска, Естонија, Грчка, Русија, Турска, Норвешка…

Прецизан одговор на питања каква нам је војска потребна, колико ће коштати пуна војна обавеза и како ће изгледати оптималан војни рок, према речима адмирала у пензији Бошка Антића, требало би да пружи свеобухватна студија која би саберала сва досадашња искуства.

– Систем скроминије али боље обучене и плаћене професионалне војске, појачане обавезним регрутним саставом, био би много ефикаснији за Србију – поручује Антић. – Професионална војска је несигурна, а уз то је и скупља. Нема сумње да су за прелазак на нови систем потребна немала средства, али резултати би били свакако бољи.

Да би нови-стари систем заживео, како наводи адмирал, потребно је психички припремити нове генерације, које су с временом изгубиле осећај привржености држави.

– Три месеца су довољна за ефикасну војну обуку, при чему професионалце треба задржати на местима у јединицама која подразумевају руковање техником – наводи Антић.

ГОРАН ЈУНГИЋ, трговац

– Ја сам се већ пријавио за добровољно служење војног рока и чекам позив. Сматрам да сваки мушкарац треба да прође макар шест месеци кроз војну службу, јер то је један од начина да се ојача и физички и психички.

МАЈА ПОПОВИЋ, економиста

– Ако је нешто већ укинуто, значи да су постојали разлози за то, и не разумем зашто се поново покреће питање да се то врати. Нисам сагласна да се поново врати војна служба, јер сматрам да нема потребе за тим.

НЕМАЊА РИСТОВИЋ, студент

– Служење војног рока свакако би довело у ред омладину, млађе мушкарце који данас све више иду странпутицом. Изгубиле су се неке основне вредности, а које би се можда поново поштовале након служења војске.

УРОШ СТАНКОВИЋ, студент

– Омладина је као пуштена са ланца, не знам да ли би и војска могла да поправи ситуацију, али би их уразумила. Сагласан сам да треба да се поново уведе војска и да сви прођемо кроз обуку да научимо да рукујемо оружјем.

ЖАРКО ШАКИЋ, економиста

– Важно је да имамо малу, специјализовану и ефикасну војску, са модерном техником. Војни рок може да траје и три месеца, али је битно да то буде 90 ефикасних дана, да се нешто и научи. Да омладина схвати важност служења војске.

 

Novosti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here