PREDNOSTI UVOĐENJA OBAVEZNOG SLUŽENJA VOJSKE: Regruti garantuju bezbednost države

Podelite:

Ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka nije tema samo u Srbiji već i u mnogim evropskim zemljama. Vojnu obavezu razmatraju Hrvatska, Nemačka, a već je imaju Švajcarska, Danska, Norveška…

OBAVEZNI vojni rok od tri meseca, uz manji broj vrhunski spremnih profesionalaca. Služenje vojske u mestu boravka ili bližoj okolini, uz određene novčane stimulacije ili beneficije.

Stručnjaci za bezbednost ovako skiciraju sastav Vojske Srbije ukoliko zaživi incijativa državnog i vojnog vrha o ponovnom uvođenju obaveze služenja vojnog roka.

Predsednik Republike potvrdio je da se razmišlja o uvođenju vojnog roka ne dužem od šest meseci i uz prednost za vojnike prilikom zapošljavanja u javnoj upravi. Ova obaveza mogla bi da stupi na snagu već 2020. ili 2021. godine. Konačna odluka, međutim, biće doneta tek posle svih analiza u vrhu države, uključujući i finansijsku konstrukciju.

U Ministarstvu odbrane potvrđuju da je rad na detaljnoj analizi već u toku.

– Pristupili smo izradi studije o mogućnostima vraćanja obaveze služenja vojnog roka. On nikada nije ukinut, već je odlukom Skupštine od januara 2011. godine samo obustavljen. Od tada se izvršavao po principu dobrovoljnosti, a ostale su obaveze uvođenja regruta u vojnu evidenciju i služenja u rezervnom sastavu – podsećaju u Ministarstvu odbrane.

Ponovno uvođenje pune vojne obaveze pravda se sve ozbiljnijim bezbednosnim izazovima, politikom vojne neutralnosti, ali i slabljenjem resursa za odbranu. Globalna previranja takođe su jak argument u korist jačanja oružanih sn

O ovim razlozima i te kako vode računa i razvijene evropske države. Vraćanje vojne obaveze nije tema samo u Srbiji, već i u članicama EU. Ponovno uvođenje vojnog roka najavljuje Hrvatska, iste promene razmatra i Mađarska, ali i Nemačka, gde je predloženo da se dug državi odužuje čak osam meseci. Mladići u Austriji vojni rok služe šest meseci pod oružjem, odnosno devet u civilnoj službi.

Na istom tragu je i Švajcarska, koja, iako neutralna još od 1815. godine, neguje petomesečno služenje vojske, uz trajno zaduživanje naoružanja i opreme. Obavezni vojni rok u kombinaciji s profesionalnim sastavom u trajanju od šest do 12 meseci poznaju i Danska, Norveška, Finska, Estonija, Grčka, Rusija, Turska, Norveška…

Precizan odgovor na pitanja kakva nam je vojska potrebna, koliko će koštati puna vojna obaveza i kako će izgledati optimalan vojni rok, prema rečima admirala u penziji Boška Antića, trebalo bi da pruži sveobuhvatna studija koja bi saberala sva dosadašnja iskustva.

– Sistem skrominije ali bolje obučene i plaćene profesionalne vojske, pojačane obaveznim regrutnim sastavom, bio bi mnogo efikasniji za Srbiju – poručuje Antić. – Profesionalna vojska je nesigurna, a uz to je i skuplja. Nema sumnje da su za prelazak na novi sistem potrebna nemala sredstva, ali rezultati bi bili svakako bolji.

Da bi novi-stari sistem zaživeo, kako navodi admiral, potrebno je psihički pripremiti nove generacije, koje su s vremenom izgubile osećaj privrženosti državi.

– Tri meseca su dovoljna za efikasnu vojnu obuku, pri čemu profesionalce treba zadržati na mestima u jedinicama koja podrazumevaju rukovanje tehnikom – navodi Antić.

GORAN JUNGIĆ, trgovac

– Ja sam se već prijavio za dobrovoljno služenje vojnog roka i čekam poziv. Smatram da svaki muškarac treba da prođe makar šest meseci kroz vojnu službu, jer to je jedan od načina da se ojača i fizički i psihički.

MAJA POPOVIĆ, ekonomista

– Ako je nešto već ukinuto, znači da su postojali razlozi za to, i ne razumem zašto se ponovo pokreće pitanje da se to vrati. Nisam saglasna da se ponovo vrati vojna služba, jer smatram da nema potrebe za tim.

NEMANJA RISTOVIĆ, student

– Služenje vojnog roka svakako bi dovelo u red omladinu, mlađe muškarce koji danas sve više idu stranputicom. Izgubile su se neke osnovne vrednosti, a koje bi se možda ponovo poštovale nakon služenja vojske.

UROŠ STANKOVIĆ, student

– Omladina je kao puštena sa lanca, ne znam da li bi i vojska mogla da popravi situaciju, ali bi ih urazumila. Saglasan sam da treba da se ponovo uvede vojska i da svi prođemo kroz obuku da naučimo da rukujemo oružjem.

ŽARKO ŠAKIĆ, ekonomista

– Važno je da imamo malu, specijalizovanu i efikasnu vojsku, sa modernom tehnikom. Vojni rok može da traje i tri meseca, ali je bitno da to bude 90 efikasnih dana, da se nešto i nauči. Da omladina shvati važnost služenja vojske.

 

Novosti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here