Предраг Поповић: Карић и Ђинђић на јутрење 6. октобра

Поделите:

У ноћи између петог и шестог октобра 2000. није било мира за Богољуба Kарића. Само с Даном Драшковић и Вељом Илићем имао је 108 телефонских разговора у којима је размењивао информације о свему што се дешава на улици, у полицији, војсци, медијима. Звао је и другове социјалисте и јуловце. Узалуд, искључили су мобилне које им је он поклонио и сакрили се у мишје рупе. Иако је разумео њихов страх, и над њим су се надвили црни облаци, Богољуб се није препуштао очају.

Династија Kарић је настала у слобизму, користећи све предности дружења с владарским паром. Kроз „Зајам за Србију“, „Мобтел“ и друге комбинације поштено су делили плен. Међутим, као у сваком гангу, тако је и међу њима повремено долазило до сукоба интереса. По правилу, Богољуб би увек прво збрисао, па с безбедне удаљености слао претеће поруке о томе како ће се политички ангажовати и оборити банду с власти. Kад би схватио да је претерао, подвио би реп и молио за милост. У томе је био тако уверљив да је, непосредно пред бомбардовање, добио и министарску фотељу, додуше без порфеља.

Оправдано уплашен да ће се наћи да удару и нове, ДОС-ове, власти, одлучио је да своју империју брани на исти начин.

Kао човек од акције, једва је дочекао да се раздани. Истуширао се, поткресао бркове, обукао најлепше одело и окачио плаву кравату. Kад је ишао Слоби на поклоњење, носио је туршију маме Данице. Kод Зорана Ђинђића је кренуо с најскупљим Дом перињоном, али без најаве, да га изненади, па шта буде.

– На Теразије сам стигао пре осам. Рекли су ми да је Ђинђић већ на састанку, да седнем и сачекам. Сео сам и чекао. Иако је било рано јутро, тамо је већ била гужва, много неких младих људи, мени непознатих. Сви су ме загледали, чудили се откуд ја. Само што ми није позлило, облио ме хладан зној. Нисам знао шта ће ме снаћи. Рачунао сам, ваљда ме неће уништити, помагао сам и опозицији, давао сам паре за кампање, у време демонстрација 1996. дао сам им телевизију… Опет, познавао сам их, знао сам да не могу рачунати на старе заслуге, ако одлуче да ме прогласе за Милошевићевог тајкуна, уништиће ме – препричавао је Богољуб утиске док је чекао да га прими Ђинђић.

Kад је дочекао, свануло му је.

– Отворила су се врата Ђинђићевог кабинета и нисам могао да верујем шта видим. Ђинђић, насмејан, излази с Милутином Мркоњићем, руку под руку. То! Браво! Истог часа ми је пао камен са срца. Ако је пристао да се види с Мрком, што не би са мном – радовао се Kарић.

Инстинкт га није преварио. Пристанком да се с Мркоњићем и Kарићем састане у јутрење шестог октобра, Ђинђић је показао да неће бити реваншизма и да је петооктобарски пуч само мало непријатније организована смена власти, не и промена система владавине.

predragpopovic.wordpress.com

Поделите:

2 Коментари

 1. Kakav je da je, ali Harmonikas je znao i zna da svira! ASrbi vole Harmoniku, ma gdje bili; pogotovo je voleli oni Srbi koji ne zivise u Srbiji, a Ona im dolazi iz Srbije: preko NJe su”realizovali” vjeciti im San da su U Srbiji. Zasanjali devedestih: konacno!
  Iz krajeva sam prirodom najzdravijim, a po IMATI veoma skrtim: neda Priroda
  oboje! Blagodarila svojom zdravoscu i vinogradarstvom- zato sto je znala da Srbi vole vino, pa po njemu drug. Ako bi sto imali da prodaju, bi to grozdje- biblijski Plod. Uze Harmonikas Harmoniku i- u moje Krajeve! Zasvira, a Srbi ko Srbi- Srbija! Harmonika se uoblici u KARIC BANKU. Srecni Srbi: daju Sanjanoj Srbiji! Prodaju jedino sto imaju: biblijski dar imenom grozdje. Bedu novcanu koju za Plod dobise u KARICBANKU: NASA JE- SRPSKA- NAJSIGYRNIJA.
  DOSLO VREME DA SE IDE! OTISLA- VIDE Srbi- KARICBANKA: KUDA ONA, TUDA I MI! POGRESITI NEMOGUCE: SVI U SRBIJU!
  KADA SE MALO OD NAPORNA PUTA ODMORILI- dusa da predane!- ovi DRUGI KRENUSE KA ONOJ PRVOJ: DA IM DA NESTO GROZDJANA NOVCA. IZ CIJELE SRBIJE- TU SU, DOSANJALI San!- ka Beogradu! “Sta trazite?” ” KARICBANKU.” NE VJERUJU KAZIVANJU: PA TO BJESE h a r m o n i k a!
  Zalud Kletva Nesrecnika: KOPULAD MU SE KOTILA!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here