Председник Демократа Црне Горе ексклузивно за Демостат

Поделите:

У Црној Гори се појавила нова политичка снага, Демократска Црна Гора или Демократе, предвођена Алексом Бечићем, који је тек напунио 30 година. Бечић је магистар економије и бивше десно крило у омладинској фудбалској репрезентацији Црне Горе.

У јунском истраживању црногорског Центра за демократију и људска права, владајући ДПС ужива подршку 39,9 одсто испитаника, а Демократе су друге са 19,9 одсто подршке, испред Демократског фронта (ДФ) који има 11,6 одсто. ДФ је почетком године имао 21 одсто подршке. Бечић је политичку каријеру почео у подматку СНП-а, који је напустио пре око три године и основао своју странку. У интервјуу за Демостат, у којем је на питања одговорио писаним путем, Бечић каже да је ДПС странка прошлости и да ће Демократе предводити будућу власт која ће омогућити да Црна Гора постане чланица Европске уније.

У Србији се мало зна о Алекси Бечићу. Ко је Алекса Бечић?

О мени нека говоре грађани и резултати мога рада, а ја могу само кратко рећи – човек из народа, који је спреман да служи народу. Слуга свог народа и најлепше државе на Балкану, а вечити непријатељ лопова и криминалаца. То сам обећао даном уласка у политику, а за мене и моје саборце је дата реч равна закону. Реч ћу одржати, чак и по цену живота.

Ко су Демократе?

Демократе су велика породица искрених, принципијелних, чистих и стручних појединаца, који несебично дају део себе за опште добро. Успели смо да окупимо људе свих вера и нација, различитих политичких и идеолошких уверења у прошлости, тако да Демократе мире, спајају и стварају услове за нове победе. Наш Програм “Победе, а не поделе” око којег се окупља незадовољна Црна Гора је путоказ економске, правне, социјалне и моралне обнове нашег друштва. Не зависимо од било ког унутрашњег или спољашњег центра моћи, мислимо својом главом, имамо чисте руке и зато смо сметња многима. Пореметили смо бројне деценијске намештене утакмице на разним пољима, тако да смо трн у оку свима који су свађали и делили, да би крали, отимали и распродавали. Демократе су светло на крају тродеценијског мрачног црногорског тунела, Демократе су насушна потреба и светла будућност Црне Горе.

Шта очекујете од избора следеће године?

Очекујем наравно победе, јер ми смо настали да би побеђивали, а не да би симулирали деморкатију. То нису победе због било чије фотеље или позиције, већ због истинске потребе грађана Црне Горе да помиримо и променимо стање у нашој отаџбини. Победили смо их у Будви, победили смо их у Котору, победили смо их у Херцег Новом, победићемо их у свим наредним мечевима. Наша победа је победа свих грађана Црне Горе, чак и оних који нас нису гласали, јер свака племенита идеја доноси добро свима, без обзира на различиту политичку или било коју другу припадност. ДПС је партија прошлости, Демократе су тим будућности. Младост мора победити истрошеност, искреност мора победити лицемерство, поштење мора победити лоповлук, а будућност мора победити прошлост.

Од локалних избора на Цетињу?

Очекујем наставак победничког низа, вишеструки раст Демократа и додатну потврду снаге и грађанског концепта наше партије. Управо смо завршили први прстен теренске кампање на Цетињу и на основу 4.000 посећених домаћинстава могу да констатујем да имамо проценат подршке од 27 одсто. Демократе су успеле на Цетињу оно што није ником пошло за руком у претходном периоду. Анимирали смо бројне апстиненте, некадашње либерале, разочаране опозиционаре, незадовољне бираче владајуће партије. Показали смо да су врата наше породице довољно широка за све којима су интереси Цетиња и Црне Горе на првом месту. Зато је велика паника на двору ДПС-а, јер су схватили да се незадовољно Цетиње пробудило и решило да узме судбину у своје руке. Зато раст Демократа и пад ДПС-а нико и ништа не може зауставити, јер Престоница Црне Горе мора бити истинска престоница, а не монета за поткусуривање ДПС-а и криминалних структура.

Ваш став о питању Срба у Црној Гори?

Моје мишљење је да је у Црној Гори угрожен сваки онај грађанин који не краде, не отима, који мисли својом главом и који хоће да живи од свога рада, без обзира на националну или верску припадност. Када се укидају наканде мајкама, замрзава дечији додатак, уводе нове акцизе и намети, повећава пдв, једнако су изложени тим ударима сви обични грађни који не прихватају да буду део деградираног система вредности. Зато је, по мом суду, неко лопов зато што је лопов, неко поштен зато што је поштен, а неко угрожен зато што је угрожен, а не зато што се зове Василије, Емир или Штјефан.

Став Демократа о НАТО?

Посланици Демократа нису учествовали у раду седнице на којој је донета одлука о уласку Црне Горе у НАТО-у. Ми смо се залагали да одлуку о том питању донесу грађани, као носиоци суверенитета, не спорећи да међу Демократама има оних који су против, али и оних који су за. Зато смо сматрали да је референдум најпоштеније решење и израз највећег легитимитета. Ипак, 46 посланика је донело одлуку и тиме финиширало тај процес. Након затварања тог питања, које је делило грађане и омогућавало политичким елитама да манипулишу њиме, време је да се коначно усмеримо бројним и крупним унутрашњим проблемима који разарају наше друштво и који кључно детерминишу будућност Црне Горе.

Да ли у Црној Гори има Срба који подржавају улазак у НАТО?

Наше анализе и истраживања показују да нема те партије, покрета или националне групације у којој су сви за, или у којој су сви против. Зато смо се и залагали за референдум као најпоштеније решење.

Да ли би у Влади у којој би евентуално већину чинили Демократе-СДП-УРА-ДФ-Кључ прихватили место премијера?

Бићу увек на оном месту на коме народ буде сматрао да требам бити, руковођен животним и демократским принципима.

Ваша опција је прихватљива и бирачима ДПС и опозиције?

Управо чињеница да смо поред разочараних опозиционара, огромног броја апстинената, успели да задобијемо поверење и великог броја незадовољних бирача ДПС-а, објашнајва зашто смо трн у оку владајућој елити и криминалним структурама. Разлог за евидентну подршку незадовољних бирача ДПС-а, што је посебно манифестовано на локалним изборима у Херцег Новом, је врло лак и једноставан. Некадашњи бирачи ДПС-а су схватили да су њихови предводници волели Црну Гору док су је крали, а бежали из ЦГ кад је требало да одговарају за крађу. Разумели су да је шачица појединаца лажним патриотизмом прикривала похару Црне Горе. Они немају дилеме да се Црна Гора воли знањем и поштењем, а не криминалом и лоповлуком. Зато су Демократе њихов избор, јер нам искрени и чисти појединци, где год да су били у прошлости, требају на овом захтевном путу опоравка наше земље. То није посао за једног човека, то је посао за све истинске родољубе Црне Горе.

Како Демократе виде немачку иницијативу Берлин плус и предлог о стварању балканске царинске уније, који је изнео председник Србије Александар Вучић?

Нисам упознат са свим неопходним детаљима иницијативе, да бих је могао оценити. Демократе се снажно залажу за европске интеграције и сматрамо да једино са новим, чистим и стручним појединцима који ће обезбедити снагу и независност институција, Црна Гора може напред на европском путу. Нема дилеме да садашња владајућа гарнитура никада не може затворити поглавља 23 и 24, спровести економске реформе и постићи тражене резултате на пољу заштите животне средине, просто из разлога зато што не могу да крену сами на себе. За њих је то непремостива препрека и они никада Црну Гору не могу увести у ЕУ. Тај историјски задатак су Демократе спремне да испуне и зато немам дилему да ћемо бити предводници власти која ће постићи запажене резултате, направити кључне кораке напред и омогућити да Црна Гора буде чланица Европске уније. То је наша обавеза према будућим генерацијама, коју ћемо, сигуран сам, испунити.

Демостат.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here