ПРЕДСЈЕДНИЧКИ ИЗБОРИ: Политичко солило!

Поделите:

Наредна два и по мјесеца, до 15. априла за када су заказани избори за предсједника Црне Горе, главна тема ће бити управо предсједнички избори, иако та функција не носи никаква битна овлаштења, сем формалних и протоколарних. Дакле, за грађане Црне Горе ти избори немају ама баш никаквог значаја, иако ће предсједнички кандидати и њихови предлагачи то питање наметнути као – бити или не бити за Црну Гору и њен народ, те нас обасипати разним обећањима којa, наравно, не могу да испуне!

Ево да видимо шта пише у Уставу, у члану 95, који прописује овлашћења предсједника Црне Горе:

1) представља Црну Гору у земљи и иностранству;

2) командује Војском на основу одлука Савјета за одбрану и безбједност;

3) указом проглашава законе;

4) расписује изборе за Скупштину;

5) предлаже Скупштини: мандатара за састав Владе, након обављеног разговора са представницима политичких партија заступљених у Скупштини; предсједника и судије Уставног суда и заштитника људских права и слобода;

6) поставља и опозива амбасадоре и шефове других дипломатских представништава Црне Горе у иностранству, на предлог Владе и уз мишљење одбора Скупштине надлежног за међународне односе;

7) прима акредитивна и опозивна писма страних дипломатских представника;

8) додјељује одликовања и признања Црне Горе;

9) даје помиловања;

10) врши и друге послове утврђене Уставом или законом.

Ко год буде био изабран за предсједника, биће „свезаних руку“, Устав је једноставно власт у Црној Гори подијелио на законодавну (Скупштина), извршну (Влада) и судску (судови), а предсједник је ту само да представља Црну Гору, расписује изборе и предлаже мандатара (наравно да ће узалуд предложити неког ко не може да састави већину).

Но, то неће сметати политичким партијама и другим предлагачима, да нам наредних дана „испирају мозак“ предсједничким изборима и међусобним препуцавањима. Нико од њих ових дана не помиње услове под којима ће одржати избори. Битно је узети паре и добити медијски простор, а о нерегуларностима ће причати одмах после избора. Као и увијек до сада.

А једини избор, којим би се нанијела штета владајућем корумпираном режиму, био би бојкот избора. Kада би се све опозиционе снаге сложиле у томе, успјех би био загарантован. Али, кога је више брига за опште добро, партијски и лични интереси су једини који данас постоје у Црној Гори.

Пише: Љубиша Морачанин

Извор: Магазин – Седмица
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here