Predstavnici Srba da budu u telima, koja odlučuju o obrazovanju u Crnoj Gori

Podelite:

Srpski nacionalni savet (SNS) zatražio je danas srazmernu zastupljenost srpskog naroda u telima u kojima se odlučuje o obrazovanju i vaspitanju u Crnoj Gori, zbog pokušaja diskriminacije srpskog naroda.
SNS je, analizirajući set zakona iz vaspitanja i obrazovanja, zapazio pokušaj diskriminacije srpskog naroda, posebno u normiranju Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju.

– Očigledna je namera da se buduće generacije, posebno srpski nacionalno opredeljene, uslove i asimiluju u skladu sa državnim projektom Crne Gore o “pocrnogorčavanju” svih onih koji se nacionalno osećaju drugačije, a naročito onih koji se izjašnjavaju kao Srbi – navodi se u saopštenju.

SNS zahteva da se u sastavu Nacionalnog saveta za obrazovanje obezbedi autentični predstavnik srpskog naroda koji će u ovom organu zastupati njegove interese, jer u njemu participiraju predstavnici svih drugih nacionalnih zajednica.

– Kao zvanični predstavnici srpskog naroda, zahtevamo srazmernu zastupljenost u Ministarstvu prosvete, Zavodu za školstvo, Centru za stručno obrazovanje, Ispitnom centru, Nacionalnom savetu za obrazovanje, Savetu za visoko obrazovanje i Savetu za kvalifikacije – navodi se u saopštenju SNS-a.

SNS traži da se u potpunosti ostvari ustavno načelo jednakosti upotrebe ćiriličnog i latiničnog pisma i propiše njihova upotreba.

– Tražimo da se zaustavi praksa zapošljavanja po partijskoj i nacionalnoj osnovi što za posledicu ima nezaposlenost velikog broja stručnog nastavnog kadra koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi – navode iz Saveta.

SNS zahteva da se u obaveznoj lektiri za osnovnu i srednju školu srazmerno izučavaju pisci i velikani srpske kulture, kako iz Crne Gore tako i iz okruženja, kao i da se u nadležnim telima za odobravanje školske lektire obezbedi ravnomerna zastupljenost Srba.

SNS traži da se u Žiriju za dodelu nagrade “Oktoih” i drugih državnih priznanja obezbedi srazmerna zastupljenost Srba.

– Naši zahtevi su u skladu sa evropskim standardima u ostvarivanju prava i sloboda, pa je neophodno da se propišu pravne pretpostavke radi njihovog ostvarivanja – dodaje se u saopštenju.

Srna

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here