Представници Срба да буду у телима, која одлучују о образовању у Црној Гори

Поделите:

Српски национални савет (СНС) затражио је данас сразмерну заступљеност српског народа у телима у којима се одлучује о образовању и васпитању у Црној Гори, због покушаја дискриминације српског народа.
СНС је, анализирајући сет закона из васпитања и образовања, запазио покушај дискриминације српског народа, посебно у нормирању Општег закона о образовању и васпитању.

– Очигледна је намера да се будуће генерације, посебно српски национално опредељене, услове и асимилују у складу са државним пројектом Црне Горе о “поцрногорчавању” свих оних који се национално осећају другачије, а нарочито оних који се изјашњавају као Срби – наводи се у саопштењу.

СНС захтева да се у саставу Националног савета за образовање обезбеди аутентични представник српског народа који ће у овом органу заступати његове интересе, јер у њему партиципирају представници свих других националних заједница.

– Као званични представници српског народа, захтевамо сразмерну заступљеност у Министарству просвете, Заводу за школство, Центру за стручно образовање, Испитном центру, Националном савету за образовање, Савету за високо образовање и Савету за квалификације – наводи се у саопштењу СНС-а.

СНС тражи да се у потпуности оствари уставно начело једнакости употребе ћириличног и латиничног писма и пропише њихова употреба.

– Тражимо да се заустави пракса запошљавања по партијској и националној основи што за последицу има незапосленост великог броја стручног наставног кадра који се национално изјашњавају као Срби – наводе из Савета.

СНС захтева да се у обавезној лектири за основну и средњу школу сразмерно изучавају писци и великани српске културе, како из Црне Горе тако и из окружења, као и да се у надлежним телима за одобравање школске лектире обезбеди равномерна заступљеност Срба.

СНС тражи да се у Жирију за доделу награде “Октоих” и других државних признања обезбеди сразмерна заступљеност Срба.

– Наши захтеви су у складу са европским стандардима у остваривању права и слобода, па је неопходно да се пропишу правне претпоставке ради њиховог остваривања – додаје се у саопштењу.

Срна

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here