Прекинуће односе са Вартоломејем због Украјине

Поделите:

Руска православна црква (РПЦ) упозорила је да ће прекинути односе с васељенским патријархом Вартоломејем Првим ако да аутономију православној цркви у Украјини. Представник за штампу патријарха московског Kирила, Александар Волков казао је да су патријарх СПЦ, са патријарсима Александријске и Јерусалимске православне цркве подржали канонску Украјинску православну цркву.

Упозорење је услиједило пошто је Вартоломеј Први обећао да ће омогућити да православна црква у Украјини добије аутокефалност.

РПЦ, највећа православна црква, жестоко се против тој одлуци.

Црква у Украјини је стотинама година била везана за Московску патријаршију, мада су се многе парохије одвојиле у протекле двије деценије како би направиле засебну цркву.

Позиви за независност појачани су послије руске анексије Kрима 2014. године.

Портпарол Московске патријаршије Владимир Легојда, упозорио је да ће она “прекинути евхаристичку заједницу” с Васељенском патријаршијом ако се дозволи аутокефалност украјинске цркве.

Патријарх СПЦ је са патријарсима Александријске и Јерусалимске православне цркве подржао канонску Украјинску православну цркву Московског патријархата.

То је изјавио представник за штампу Патријарха московског Kирила, Александар Волков.

Он је за агенцију “Тасс” додао да су ту подршку изразили и поглавари Пољске и Чешке православне цркве, као и представници Грчке православне цркве.

Волков је такође казао да би локалне, односно националне православне цркве, могле да иницирају црквену скупштину о проблему поводом одлуке Васељенског патријарха Вартоломеја да призна аутокефалност цркве у Украјини.

Он је додао да би било значајно чути став свих локалних православних цркава по том питању, које је важно не само за православље у Русији и Украјини, већ много више и за будуће постојање уједињене глобалне православне заједнице.

РТЦГ

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here