Прекинута седница Скупштине града, буру изазвао одборник са четничком кокардом који је изједначио фашисте и комунисте

Поделите:

Седница Скупштине града данас је прекинута након што се за говорницом појавио одборник Покрета обнове краљевине Србије који је изјавио да су комунизам и фашизам исто.

Одборник ПОKС-а Саша Новаковић је ово изјавио током распараве о подизању споменика “Невиним жртавама 1944/45” чему се претходно противила опозиција, као и део владајуће коалиције.

Наиме, скупштина је разматрала предлог о подизању споменика “Невиним жртвама 1944/45” по предлогу Савеза војвођанских Мађара, а СРС, ДС и “Доста је било” су и пре седнице најавили да неће подржати подизање таквог споменика. Ове странке су идеју о споменику оспориле тиме да чак и делимична истраживања показују на примеру Рајине шуме (некадашња шума код Рафинерије), која се код неких узима као пример злочина нове власти након ослобођења, да су ту извршене смртне казне над људима који су претходно осуђени као припадници окупаторских снага или њихови домаћи помагачи.

Одборница СРС-а Снежана Мушицки је навела да ако већ дижу један такав споменик, поред имена тзв. невиних жртава треба у загради да стоји и натпис “сарадник окупатора” или слична порука. Током расправе јавили су се и одборници СПС и ЛСВ који чине део владајуће коалиције у граду и најавили да ни они неће подржати подизање монумента.

Од одборника који су се успротивили подизању споменика је напоменуто и да у предлогу нема ни једне реченице која објашнава потребу да се он постави. Неки су предложили да се тачка скине са дневног реда и промени тако да то буде споменик за све невине настрадале до 1941. до 1945. и да натпис не буде само на српском, мађарском и немачком, него и хебрејском и ромском, али то власт није узела у разматрање.

Прави хаос је настао када је изашао одборник Саша Новаковић из ПОKС-а који је ставио капу са четничком кокардом и рекао да је комунизам исто што и фашизам, што је изазвало праву пометњу у скупштинској сали.

Одборници ЛСВ, СРС и ДС су реаговали тако што су узели реч и навели да не могу да се изадначавају комунизам и фашизам и да се у Скупштини Новог Сада ради ревизија историје. Одборници СПС се нису оглашавали већ се демонстративно изашли из сале, а после гласања сито су учинили и одборници ДС-а. Из владајуће СНС се нико није оглашавао.

На крају, на самом гласању, одлука је усвојена са 41 гласом одборника СНС, ПОKС и СВМ, што је тек за два гласа више од половине и први случај у овом сазиву да владајућа коалиција није гласала сложно.

Подсетимо споменик ће се подићи на Лиману ИВ.

Иначе, у првом делу седнице раније током дана највише се расправљало о могућим решењима како би се решио проблем Спенса.

 

021.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here