Преко 200.000 деце ступило у брак у САД-у протеклих година, венчали и 10-годишњакиње!

Поделите:

Више од 200.000 дечака и девојчица вјенчали су се у Америци протеклих 15 година. Међу њима је било и деце од десет година који су илегално ушли у брак, забрињавајући су подаци које преноси Индепендент.

У већем дијелу Америке није дозвољено склопити брак прије 18. године, али свака савезна држава има неке своје изузетке уколико родитељи дају сагласности за брак или ако дође до трудноће. У тим случајима, малољетницима је под одређеним условима дозвољено ући у брак прије 18. године.

Гувернер New Jerseya Chris Christie у мају је одбио потписати закон којим би његова држава постала прва која је, без изузетака, забранила брак малољетницима. Christie је рекао како би се такав закон сукобио с религијским обичајима.

Према подацима групе Unchained At Last, која жели забранити склапање брака с децом, најмање 207 хиљада малољетника вјенчало се у Америци између 2000. и 2015. године. Брак су склопиле чак и двије 10-годишњакиње са момцима од око 30 година те један 11-годишњи дечак са девојком од 27 година. Овај број вјероватно је далеко већи с обзиром да је десет држава одбило дати податке о браковима малољетника.

Fraidy Reiss, оснивачица групе Unchained At Last, казала је како се “дословно тресла” кад је почела прикупљати податке.

“Потреса ме чињеница да има и оне деце која су вјенчана са 13 или мање година, а највише је девојчица које су се удале за мушкарце старије и по више од 30 година”, рекла је Реисс.

Највише је вјенчаних малољетника у New Jersey где је скоро 3.500 деце ушло у брак између 1995. и 2012. године.

Подаци говоре како је од укупног броја вјенчане деце више од 80 посто девојчица са 15, 16 година.

Деци од 12 година дозвољено је склопити брак у Лоуисиани, док је 11 савезних држава дозволило удају 13-годишњакињама.

“Девојчице из градова, средње или високе класе, углавном се не удају младе. Овај проблем највише је заступљен у руралним и сиромашним срединама”, истакла је Jeanne Smoot, адвокатица у невладиној организацији Tahirih Justice Center.

Подсјећања ради, Њу Јорк је прошлог мјесеца забранио склапање брака млађима од 17. година. Прије тога, дечаци и девојчице могли су се са 14 година вјенчати уз сагласност родитеља.

Кликс.ба

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here