Прелазак са зимског на летње рачунање времена

Поделите:

Уколико европски комесари усвоје неку одлуку, она постаје правоснажна тек када је потврде владе свих држава чланица, као и Европски парламент

Европски комесари разматраће предлог о укидању преласка са зимског на летње рачунање времена у земљама чланицама, изјавио Жан Kлод Јункер, пренео је Тањуг.

Председник Европске комисије је истовремено истакао да милиони људи у ЕУ желе летње рачунање времена током целе године. “О томе ћемо одлучити данас”, рекао је Јункер за немачку телевизију, преноси Ројтерс.

Уколико комесари усвоје неку одлуку, она постаје правоснажна тек када је потврде владе свих држава чланица, као и Европски парламент.

Јункер је навео да је истраживање показало да 80 одсто грађана ЕУ жели да се летње рачунање времена задржи целе године. Закони ЕУ захтевају померање сата један сат унапред последње недеље у марту и уназад последње недеље у октобру.

Али Финска, чији је главни град најсевернија престоница Европе, ове године је позвала ЕУ да прекине са том праксом, за коју критичари говоре да може да изазове здравствене проблеме, поготово код деце и старијих људи.

Истраживање је показало да промене рачунања времена могу да угрозе распоред спавања и да утичу на продуктивност на послу.

Међутим, постоје и артгументи да промена рачунања времена омогућава више јутарње светлости током зиме и продужава дан лети, што може спречити саобраћајне незгоде и чува енергију.

Велики број земаља ван ЕУ престало је са праксом померања казаљки, укључујући Русију, Турску, Белорусију и Исланд.

nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here