Премијер Албаније: Гас за Србију преко Косова

Поделите:

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је на Светском конгресу нафте у Истанбулу да очекује да ће Србија добијати гас преко Косова, захваљујући проширењу гасне мреже из Албаније која је део Трансјадранског гасовода, преноси данас Коха диторе.
Рама је у говору на скупу у Истанбулу рекао да очекује да ће проширење међународне гасне мреже из Албаније укључити Црну Гору, Босну и Херцеговину и Хрватску, а преко Косова – и Србију.

Рама је навео да је та стратегија базирана на пројекту ТАП, који би требало да буде завршен 2019. године.

Гасовод ТАП би требало да транспортује природни гас из налазишта Шах Дениз у Азербејџану до Европе. дугачак 870 километара, ТАП ће се повезати са Трансанадолијским гасоводом (ТАНАП) на турско-грчкој граници, а планирано је да иде од грчке границе преко Албаније до Италије, по дну Јадранског мора.
Рама је рекао да се нада да ће и Европска унија подржати ширење ТАП-а у Црној Гори, Хрватској, Босни, на Косову и у Србији.

Председник Србије Александар Вучић, синоћ је, по повратку са Светског конгреса о нафти у Истанбулу, најавио да ће, захваљујући Турском току, Србија постати транзитна земља за гас, а да ће “приштинске власти” прихватити да се снабдевају гасом из Србије.
Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here