Премијер Словеније Миро Церар поднео оставку

Поделите:

Словеначки премијер Миро Церар објавио је вечерас да је одлучио да поднесе оставку, о чему ће сутра известити председника Словеније Борута Пахора.

“Поштоване држављанке и држављани, држава је данас у битно бољем стању него године 2014. Власт враћам вама у руке”, рекао је након седнице владе.

Церар је поднео оставку након што је Врховни суд поништио резултате референдума из септембра око железничког пројекта вредног милијарду евра, што је био највећи инвестициони програм владе.

Данас се прелила кап, пројект пруге доживео је нови ударац, рекао је Церар, преноси Дело. Додао је: “У таквим догађајима не желим да учествујем”.

“Враћам моћ у ваше руке и подносим оставку. То сам одлучио јер мора да се зна шта је исправно, а шта не. Прихватам одговорност и радим оно што би урадио сваки политичар вредан поверења”, рекао је Церар.

Врховни суд поништио је данас референдум на којем су бирачи прошле године тесном већином потврдили закон о градњи нове пруге од Копра до Диваче.

Суд је навео да је одлука Церарове владе да референдумску кампању, у којој је износила само позитивне последице закона о градњи те пруге, финансира са 130.000 евра буџетских средстава била недопустива, јер је тако у неповољан положај довела противнике закона да у кампањи изнесу своје аргументе. Због тога је резултат референдума поништен, па ће се он поновити.

Фонет

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here