Premijer Slovenije Miro Cerar podneo ostavku

Podelite:

Slovenački premijer Miro Cerar objavio je večeras da je odlučio da podnese ostavku, o čemu će sutra izvestiti predsednika Slovenije Boruta Pahora.

“Poštovane državljanke i državljani, država je danas u bitno boljem stanju nego godine 2014. Vlast vraćam vama u ruke”, rekao je nakon sednice vlade.

Cerar je podneo ostavku nakon što je Vrhovni sud poništio rezultate referenduma iz septembra oko železničkog projekta vrednog milijardu evra, što je bio najveći investicioni program vlade.

Danas se prelila kap, projekt pruge doživeo je novi udarac, rekao je Cerar, prenosi Delo. Dodao je: “U takvim događajima ne želim da učestvujem”.

“Vraćam moć u vaše ruke i podnosim ostavku. To sam odlučio jer mora da se zna šta je ispravno, a šta ne. Prihvatam odgovornost i radim ono što bi uradio svaki političar vredan poverenja”, rekao je Cerar.

Vrhovni sud poništio je danas referendum na kojem su birači prošle godine tesnom većinom potvrdili zakon o gradnji nove pruge od Kopra do Divače.

Sud je naveo da je odluka Cerarove vlade da referendumsku kampanju, u kojoj je iznosila samo pozitivne posledice zakona o gradnji te pruge, finansira sa 130.000 evra budžetskih sredstava bila nedopustiva, jer je tako u nepovoljan položaj dovela protivnike zakona da u kampanji iznesu svoje argumente. Zbog toga je rezultat referenduma poništen, pa će se on ponoviti.

Fonet

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here