“Пресе”: Европа превиђа дешавања на Балкану

Поделите:

ЕУ се налази на путу да, због бављења сопственим дефектом, превиди опасне развоје на југоистоку, са могућим фаталним последицама, упозорава бечки дневник “Пресе”.

Лист наводи да се упозорења, у бројним публикацијама, гомилају да је Европа на путу да “изгуби” државе Западног Балкана.

Медијско интересовање се повећава, и поново се шаљу репортери, објављују извештаји, указује Пресе.

Као пример наводи магазин Ојропеише Рундшау који у новом броју објављује упозорење Ведрана Џихића да је Балкан “темпирана бомба” која откуцава.

“Снажни људи раде на изградњи своје моћи, национализам је поново, на многим местима, коришћен као техника владавине”, истакао је Џихић, бечки експерт за Балкан.

Пресе наводи да је и немачки Шпигел западнобалканске државе назвао “сирочићима континента” и упозорио да постоји осетно удаљавање од европског пројекта.

“То што ЕУ као симбол сигурности и благостања губи на утицају је разумљиво, колико и опасно. Мир је угрожен како маскираним тежњама Албанаца за заједничком државом, тако и жељом за великом моћи српских националиста”, истиче Шпигел.

Краковски магазин Њу истерн Јуроп посвећује “балканском каруселу” у летњем издању чак 12 прилога, а међу њима писац из Сарајева Миљено Јерговић поставља питање “Губи ли Европа Балкан”.

Такође овај магазин посвећује пажњу теми Балкана као простора за регрутовање милитантних исламистичких групација, подсећајући да једна четвртина страних пораза Исламске државе, који долазе из Европе, долазе из Албаније, Босне и Херцеговине, са Косова и из Македоније.

Пошто је Исламска држава у Ираку и Сирији под притиском борци повратници би могли деловати као упаљач на бурету барута састављеног од експлозивне верске и етничке мешавине, констатује магазин.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here