Прети ли радикализација на Косову и Метохији?

Поделите:

Танјуг

Да ли ће и може ли Приштина да радикализује своје акције према Србима на КиМ – питање је које се логично наметнуло након што је јуче са лакоћом одбила позив еврокомесара Јоханеса Хана да повуче таксе на српску робу.

Приштина је практично поручила Европској унији да се не обазире на њихове опомене и, шта више, да ни не држи до њих, а Србији – да ће и даље покушавати да притисцима и силом изнуди признање од Београда.

Премијер Рамуш Харадинај је јуче, испративши Хана, најавио и други потез против Србије.

“Реципроцитет је други степен и може да се деси”, рекао је Харадинај.

Он није објаснио шта под тим мисли, али није оставио сумње у то да су намере Приштине да истраје у демонстрацији “државности” и притисцима којима жели да испровоцира Србију, па и коначно решење.

Следећи корак те врсте је већ јасно најавила – формирање косовске војске, противно сопственом уставу, 14. децембра.

“Шта ћемо да радимо 15. децембра или 15. јануара када неком од усијаних глава, уз логистичку подршку зна се већ кога, крене да шаље војску на север Косова?”, запитао се синоћ председник Александар Вучић.

Потези Приштине су, истакао је, неодговорни, страховито неодговорни и доводе нас у најгору опасност.

“Ја у њихов морал не верујем…Да ли им верујете када кажу да неће кренути да заузимају Север? У то више нико не верује” закључио је.

Да је север КиМ кључан за могући даљи развој догађаја на КиМ, али и стабилност у региону потврђује и захтев градоначелника Општине Јужна Митровица, Агима Бахтирија, који је данас навео на свом фејсбук налогу да је тражио да влада у Приштини што пре предузме конкретне мере на промени закона који би омогућио уједињење јужног са северним делом Митровице.

Бивши дипломата Зоран Миливојевић у томе види још једну од мера које воде у ескалацију ситуације на КиМ, а оно што брине је, каже, то да постоји координација између центара моћи на западу – креатора косовске државности – и власти у Приштини.

Да ли ће неко у том ланцу координације, који је лако препознатљив, схватити куда све води и решити да обузда Приштину – од тога зависи не само развој ситуације на КиМ, већ и у целом региону.

Јер, у оваквој атмосфери, упозоравају аналитичари, не могу се искључити ни једнострани потези.

Тако бивши британски дипломата на Балкану и истраживач на Геополитичком форуму Кембриџ универзитета Тимоти Лес указује да су сада могућа два сценарија:

„Један је постизање међусобног споразума уз одређене обостране уступке, а други – да Приштина повуче кораке који ће угрозити безбедност Срба, што ће довести до анексирања севера Косова од стране Србије”, каже Лес.

Истовремено, Александар Вучић покушава управо да избегне ситуацију у којој би Србија била увучена у било какву авантуру и поручује Приштини:

“Моја молба је – размислите још једном пре него што кренете у било какву авантуру, и ви и они који их подржавају”, рекао је он уз објашњење “пре него што кренете у оно што може да доведе до потпуне катастрофе”.

Он је поновио да Србија нема право да призна Косово, не само по Уставу Србије, већ просто зато што не можемо да дозволимо уништење свога рода и његово протеривање са своје земље, али и поручио:

“Понављам по ко зна који пут, да некима не би било нејасно да ли сам то изговарао или нисам. Само их молим да не покушавају да прегазе српске људе, који су криви само зато што неће да се иселе са КиМ. Само их то молим”, поручио је председник Србије.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here