ПРЕТЊЕ ЕНГЛЕЗА: Ако дође до поделе Косова, узећемо вам Војводину и Санџак

Поделите:

Ако се Срби и Албанци договоре о разграничењу на Косову, Србија ће остати без Војводине и Санџака!

Ову претњу, коју чак није ни увио у дипломатске обланде, како се то иначе ради, упутио је Београду Педи Ешдаун, некадашњи високи представник УН за БиХ.

Да се ради само о бившем дипломати-јастребу ни по јада, проблем је што Ешдаун важи за човека изузетно блиског званичном Лондону и једног од гласноговорника такозване америчке дубоке државе (читај Хилари Клинтон) у Европи, па је јасно да његове речи имају много дубље значење.

Његова порука, кажу извори из дипломатских кругова, директна је, брутална и повезана с оним што је пренето Албанцима. Да би се то спречило, ако треба, Енглези су спремни да запале цео Балкан.

– Свака промена граница на Балкану неизбежно води у рат. Мењаће се границе Косова и Србије. А шта је са Војводином? Мислите ли да ће Албанци у Македонији и Црној Гори бити мирни? Шта ћемо са Санџаком? И, на крају, шта ћемо са БиХ? Хоћете ли да усред Европе имате муслиманску државицу, окружену непријатељима и са растућим радикалзмом у њој? Запањујуће је колико се неозбиљних и неспособних људи бави озбиљним и опасним питањима – изрекао је Ешдаун за Дневни аваз, пропуштајући само да каже да су иза крвавих сценарија на овим просторима, попут ових које најављује, најчешће стајали управо његови сународници и пријатељи у Вашингтону.

Да неко не дође у забуну да Ешдаун игра за себе и говори ствари иза којих не стоки званични Лондон, побринуо се дан раније британски амбасадор у Београду Денис Киф. Његова порука је на први поглед за нијансу блажа, али онима који умеју да читају између редова, подједнако злогласна, гласила је:

– Када посматрамо идеје о размени територија или промени граница, ми видимо ризик и цену коју та идеја носи и коју мора да има у виду свако ко о томе размишља – наводи Киф.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић, претњу отцепљењем Војводине и Санџака назвао је моралном мизеријом.

– Прво некоме нешто отмеш, па онда кажеш пуј-пике одсад више нема – истиче Дачић.

Слично мисли и министар одбране Александар Вулин.

– Да ли је разграничење Републике Ирске и Уједињеног Краљевства изазвало мир или рат? Где је Ешдауну била та памет када су разбијали СФРЈ?

Спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић има нешто другачије виђење.

– Тврђи став од Лондона по питању Косова има Немачка. Када Британци кажу да идеја разграничења носи ризике и да би могла да се плати нека цена, то не значи да су они против, већ упозоравају на могућу опасност.

Путин провео одмор у Сибиру са министром војске и директором ФСБ. Више о томе читајте ОВДЕ. 

Извор: Српски Телеграф

Поделите:

4 Коментари

  1. “Шеф српске дипломатије Ивица Дачић, претњу отцепљењем Војводине и Санџака назвао је моралном мизеријомм”. Ко више држи овога пјевача на мјесту министра. Ваљда је педер Ешдаун морална мизерија.
    Каклва је то шатровштина “пуј-пике”. А,овај србомрзац Јакшић поново лупета и нама незналицама објашњава енглески став,односно брани Енглезе, те највеће крвнике српског народа још од доба османлиског царства. Са том земљом хитно преекинутин дипломатске односе за сва времена.

  2. “Шеф српске дипломатије Ивица Дачић, претњу отцепљењем Војводине и Санџака назвао је моралном мизеријомм”. Ко више држи овога пјевача на мјесту министра. Ваљда је педер Ешдаун морална мизерија.
    Каклва је то шатровштина “пуј-пике”. А,овај србомрзац Јакшић поново лупета и нама незналицама објашњава енглески став,односно брани Енглезе, те највеће крвнике српског народа још од доба османлиског царства. Са том земљом хитно преекинутин дипломатске односе за сва времена.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here