ПРЕТЊЕ СМРЋУ И БЕГ У РАТНИ СУДАН – Потресна исповест лекара који је раскринкао МОНСТРУОЗНУ СПРЕГУ Хитне помоћи и погребника

Поделите:

Виши суд у Београду донео је недавно историјску пресуду којом је усвојио тужбу др Борка Јосифовског, бившег директора београдске Хитне помоћи, којом је потврдио да је тај човек трпео одмазду јер је указао на криминалне везе екипа хитне помоћи и приватних погребних предузећа.

Др Јосифовски је 2005. године упозорио Министарство здравља да постоји основана сумња да поједини лекари Хитне помоћи намерно нису стизали на време код животно угрожених пацијената и нису обављали реанимацију, да би тако приватним погребним предузећима обезбедили зараду.

Преживео голготу

Надлежни нису тада реаговали, а он је 2006. своје сумње изнео јавно.

Управо то је био час када је кренула његова голгота. Уништен му је живот, каријера, баш као и, како он наводи за “Блиц” живот и здравље.

– Kада је кренула читава афера оптужили су ме да сам узнемирио јавност угрозио рад службе Хитне помоћи, да из личних интереса оптужујем лекаре. Експресно сам смењен 21. септембра 2006. године, одмах после мог јавног иступања тим поводом. Говорио сам само анализама утврђене чињенице да поједини доктори добијају позиве првог реда хитности без обзира на то да ли је нека друга екипа ближа пацијенту. Они су најчешће ишли на такве позиве, а реанимације нису подузимали, а прослеђивали су приватним погребницима адресе преминулих. Ништа друго нисам рекао – наводи др Јосифовски.

“Нејасне смрти”

Према његовим речима, већ 26. септембра Тужилаштво се оглашава нендалежним и то пре него што ће комисија Министарства здравља да утврди да је је од 52 интервенције првог реда хитности лекара Хитне помоћи, 16 смрти најблаже речено нејасно.

– Министартво здравља потом саопштава 18. октобра у Хитној помоћи нису констатоване лекарске грешке. Пре функције директора, био сам начелник Стручног методолошког центра Хитне помоћи и то као човек који је имао највише референци – две специјализације, субспецијализацију, магистеријум, докторат, био сам сарадник Медицинског факултета за постдипломску наставу. Kада ми је правник донео решење, фотокопирао сам га и на основу њега тужио Министартво здравља. Јавно сам био дискредитован, практично “превден у категорију непријатеља народа који угрожава службу од виталног значаја” – наводи наш саговорник.

Према његовим речима, он је био свестан да ће бити смењен оног часа када надлежни нису реаговали на његова упозорења о спрези појединих лекара са погребницима.

– Нисам на то место дошао као партијски комесар, него као човек са референцама за тај посао. Нисам имао разлога да ћутим. Поготову не када сумњам да иза свега што се дешавало стоји криминал – наводи др Јосифовбски.

На питање да ли је био свестан шта ће му се дешавати наредних 12 година он каже:

– По природи сам оптимиста. Мислио сам да ће се, када то буде изашло изађе у јавност, аутоматски покренути след догађаја, који ће потом довести до истине, да ће та афера добити свој епилог. То се, међутим, није десило. Две године сам чекао пресуду врховног суда о томе да је моје разрешење са места директора неосновано – каже он.

“Провокације, претње смрћу…”

За те две године, како др Јосифовски каже, прошао је читаву голготу.

– Почеле су провокације, претње смрћу. Тада сам морао да одем из земље. Отишао сам у Судан. Прикључио сам се хиуманитарној органозацији на ратном подручју, пошто је тада тамо био рат. Хтео сам да се све то у Србији смири. Са друге стране, никада се није утврдило ко ми је путем телефонских порука и позива претио смрћу. Подносио сам пријаве полицији, а они су ми рекли да не могу да реагују јер се ништа конкретно не дешава. Број са кога су стизале претње био је прикривен – каже тај лекар и додаје да му је, пре него што је отишао, нови директор саветовао да узме неплкаћено одсуство, али да претходно потпише решење да се распоређује за рад на терену.

– Прихватио сам јер ми је речено да би требало да приме некога уместо мене да ради на терену – каже он.

Према његовим речима, када се вратио на посао 1. септембра 2008. године био је распоређен да ради на централи и даје савете грађанима. Није радио ни месец и по дана, како додаје, 16. октобра му је саопштено да су се стекли услови да добије отказ. Наводно је, како истиче, на основу фалсификованог факса упутио пацијента на своју приватну праксу, што није било тачно.

– Нисам тада знао да је истог дана суд донео решење да је моја смена неосноивана и незаконита и да се поништи решење о мојој смени. Ту пресуду сам добио шест месеци касније, на Бадњи дан 2009. године и била је беспредментна јер нисам више био у хитној помоћи, тако да нису имали где да ме врате. Био сам елиминсан – наводи наш саговорник и додаје да му је било тешко у сваком смислу.

“Остављен сам на улици”

– Знате да сте у праву, а држава је против вас. Мој глас се нигде не чује. Блаћен сам у јавности. Практично сам остављен на улици од новембра 2008. године. Покушавао сам се дођем до истине. Веровао сам у наше правосудне органе. Тужилаштву сам поднео пријаву за тешко учињено дело против здравља људи и против одгворних за заташкавање тог дела. Пријава је одбачена. Нисам добио образложење – прича тај лекар.

Kако додаје, прво вам угрозе егзистенцију, а онда не можете на суду ништа да доказујете јер немате новца адвокате.

– Имао сам срећу јер су ми неки адвокати били пријатељи и борили су се са мном без накнаде. Неизмерно сам им захвалан за све те године борбе. Од отказа до сада радио сам као консултант по позиву. Нисам имао стални посао. Нисам имао осигурање. Могао сам да зарађујемем само док сам био здрав. Нажалост, разболео сам се. Нарушено ми је здравље. Нисам више спреман да радим – каже др Јосифовски и додаје да неће да тужи државу за душевни бол, нити ишта слично, али ће тражити да му се надокнади оно што му по закону припада.

– Уништен ми је живот, каријера, здравље. Нисам више онај човек који сам био. Шта херојима посмртно значи одликовање – каже он.

“Масовно убиство”

Др Јосифовски додаје да је на конференцији “Пиштаљке” срео чувеног америчког адвоката Стивен Kона, који је био председник антикорупцијске мреже у Америци.

– Тада смо разговарали и рекао ми је да је то на шта сам указивао масовно убиство и да се једино тако може посматрати – завршио је саговорник “Блица”.

Подсетимо, пре три дана Виш суд у Београду пресудио је да су чак пет државних органа предузели штетне радње према Јосифовском и ставили га у неповољнији положај због извршеног узбуњивања.

У питању су, како је објављено, Министарство здравља, Министарство унутрашњих послова, Агенција за борбу против корупције, Прво основно јавно тужилаштво у Београду и Више јавно тужилаштво у Београду.

 

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here