ПРИЧА О ДОРИС ДРАГОВИЋ ИЗ РАТА Четници су привучени мојом песмом улетели у заседу… сретна сам што су мртви!

Поделите:

Прича говори о томе како је хрватска певачица, према неким тврдњама, наводно уплетена у погибију српских бораца у околини Петриње.

У књизи “Приче из Хада” Здравка Kрстановића, чији се одломци могу пронаћи на интернету, једна прича говори о томе како је хрватска певачица, према неким тврдњама, наводно уплетена у погибију српских бораца у околини Петриње.

Преносимо вам део ове приче:

“Последњи пут видео сам је у сплитској кафани Семафор. Ситни сати, други гости отишли, неки и бунећи се, газда је дозволио да остане само наше друштванце. На њој црна одећа, скуп накит, кожни каиш с металним оковицама. Бледо лице, фино неговано, зрачило је лепотом, а очи – жудњом од које нема спаса.

– Глумиш Kлеопатру! – рече иронично, грлећи је, мој пријатељ Чело, један од њених љубавника, који ће умрети две године касније.

Болест ме је спречила да га испратим до гробља на Ловринцу. Смејала се, уморна од путовања с кога се управо вратила, чаврљајући о својим доживљајима у Београду, који је “душа од града”.

Потом сам прочитао неки интервју с њом. Kао избеглица – рат је одавно почео – наиђох на нови разговор с Дорис Д. што су га београдске новине пренеле из загребачких.

Паде ми на ум покојни пријатељ Чело. Његови описи њене дивље помаме док му се подавала.

– Божанска ……. – причао је.

– Дими све: бубамару, боцу, дрво, хашиш!

Шта би казао, помислих, да је прочитао следеће речи: “Ову круницу добила сам од гардисте Рока. Увек ју је носио са собом. Радо сам се одазвала позиву да наступим на фронту. Била сам на опасном месту, код Петриње, три дана након нашег Божића.

Диван крај, питоми брегови, шумарци, зимски пејзаж, скоро нестваран. Певала сам као никад дотад. Сто педесет метара од четничких положаја! Четници су се примакли, привучени мојом песмом и – улетели у заседу. Било их је једанаест. Сретна сам што су сви мртви! Ваљда ће и мени припасти нека медаљица, кад се буду делиле – заслужила сам”, цитирају речи певачице у књизи “Приче из Хада.

 

Alo

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here