Прије 27 година убијен први војник ЈНА Сашко Гешовски

Поделите:

Војник Југословенске народне армије Сашко Гешовски убијен је на данашњи дан прије 27 година у Сплиту када је извршен први оружани напад на припаднике ЈНА.

Гешовски, који је тада имао 19 година, убијен је на Ђурђевдан 1991. године док је стражарио испред команде Војнопоморске области.

Младића из Кавадараца /Македонија/ убила је разуларена руља коју је на демонстрације позвао први предсједник „демократске Хрватске“ Фрањо Туђман, пише данашња „Политика“.

Пред командом је било више од 30.000 демонстраната са шаховницама који су протестовали, наводно, због блокаде села Кијево за које су оптужили ЈНА и Србе.

У једном тренутку су почели да пуцају на војнике, а један метак испаљен из гомиле убио је Гешовског. Никада није утврђено ко је убица.

Током напада на објекат ЈНА у Сплиту рањен је још један Македонац Тончи Стојче из Македонске Каменице, који је покушао да помогне смртно рањеном Гешовском.

Разуларена руља тада је умало линчовала још једног Македонца, војника Светланча Накова из села Лаки код Винице. Снимак дављења Накова шокирао је тадашњу јавност. Он је преживио овај напад.

Наков је касније испричао да га је спасио возач транспортера Славе Јованов који је откопчао каиш на шљему и увукао га у возило.

Према његовим ријечима, многи демонстранти тада су били наоружани.

Сашко Гешовски био је први војник који је погинуо у тек започетом југословенском рату, чија се увертира одиграла четири дана раније у Борову, када је у нападу хрватских муповаца на српске територије погинуло 12 полицајаца хрватске и три житеља српске националности.

Тог истог дана, 2. маја, догодила се и „Кристална ноћ“ у Задру када је 2.000 хрватских екстремиста рушило и опљачкало српску имовину у том граду.

Србин и Хрват погинули су 31. марта у „Крвавом Васкрсу на Плитвицама“, а мјесец дана раније „Битка за Пакрац“ окончала се без убијених.

Извор: Радио Телевизија Републике Српске

Поделите:

10 Коментари

 1. ubili su ga plodovi rada druga Tita i Lunetovih komunistickih roditelja,…kao i onog Osmokrovica koji – pile mamino – je tako naivan pa kaze eto “ja sam odrastao u socijalistickom sistemu”……Putnova NKVD skola….bitange anti srpske

 2. Tenk je naoružano oklopno borbeno vozilo i najveću grešku je načinila posada tenka što u trenutku napada rulje nije otvorila vatru iz sveg raspoloživog oružja po masi napadača. Pa da vidimo onda kako bi sledeći put napadali legalnu oružanu silu. Ali svakako, ti mladići, a uglavnom i njihova komada, nisu bili spremni za ono što ih je snašlo. A bilo je tu i izdaja kao i ćiftinizma među oficirskim kadrom, i to ne samo među nesrbima! Nikako! Naročito je maligan bio taj ćiftinizam među srpskim oficirima.

 3. Одлука војног врха да не узврати ватром коштала је распадом ЈНА а потом и те државе. Пуно право су имали на силу али нису искористили.

 4. vas nervira sto vas podsecam da ste obican Udbasko-ruski propagandni organ. Slobodan Osmokrovic, prvi put se “pojavljuje” pre dve nedelje,….mek da ga na lebac mazes…..kaze pise poeziju i odrastao je u socijalistickom sistemu. Evo, kratko posle toga i on se javi sa komunistickim porukama da je JNA trebala da reaguje, zapad nas mrzi……fora je u tom je u tome jer vi komunisti ne mozete da funkcionisete u okruzenju gde je od 100 ljudi 70 za vas ili 30 za nas, ili obrnuto. Mora da bude 100:0 za vas,..Tito vas je naucio da sve mora da bude jednoglasno.

 5. Ja sam zvao na debate, cinjenice….nego se javlja Lune sa mumlanjem, ili njegov drugi nick Hmkovic se javlja sa nekim bosanskim narecjem punim crnogorskih reci sa malo kordunaskih primesa……Vi nemate argumente….vama su samo parole poznate….a neko cinjenicno suceljavanje ne, jer znate da pocivate na lazima. E pa dole Putin, i dace Bog da NATO dodje u Srbiju i da moja rodna zemlja postane deo slobodnog sveta bez lazi i vajnih satro-patriotskih medija. Gotovi ste bre.

 6. Vi ste stabili sudbinu Srba u Krajini u ruke te komunisticke sile koja ne zna svoje vojnike da zastiti. To je komunisticka sila kojoj drzava i narod nikad nije bila vazna nego svoj stomak, svoje privilegije…..da je Srbija htela Kraljevinu, raspalili bi oni po srpskim demonstrantima, nee brinem ja. Tu bi bili brzi i naredjenja bi bila brza da se Blagoje Adzic dokaze u bratstvu i jedinstvu i da mu nije frka da ubija svoje……..Ustase…hmm…..to je malo teze islo

 7. Српки офиири? Па Маљо је у праву по том питању, вечина их је била комунистичка багра, јајаре, ухлебљене….то нису били српски официри. Зар се добровољаћка смела десити?

  И сам Малдиж,, способан официр и свестан српства је комуњара….остало у њму нешто од тог српско-православног кода, од благодати предака.

  Сјетите се само фаца, Аџиж, Кадијевиж, онда Периђиж…..ове што су ратовали и робије нежу да помињем ради жртве коју подносе. То све смрди на комуњарство дебееееело. Без барјака КРСТАША нема победе Србину!

 8. eto samo ti izmisljaj akcente, dijalekte, i narecja….ali ovo budala vidi da ste vi ruska udbaska placena provokatorska grupa. Vi gubite verme na internet ratove…..a hteli biste da se nosite sa amerikom….vi ste formula gubitka casti i drzave

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here