Пријем Косова у Интерпол био би опасан преседан

Поделите:

Начелник Управе за међународну оперативну политику и сарадњу МУП-а Србије Милан Димитријевић такође указује да Устав Интерпола забрањује било какве интервенције које имају војни, религиозни или политички карактер.
Евентуални пријем Косова у Интерпол би представљао опасан преседан и претњу територијалном интегритету и суверенитету државе чланице Интерпола – Србије, указује начелник Управе за међународну оперативну политику и сарадњу МУП-а Србије Милан Димитријевић.
Косовска техничка влада је јуче усвојила иницијативу о учлањењу Косова у Интерпол, а одлазећи косовски премијер Иса Мустафа тврди да Косово ове године има добре шансе да постане члан те организације “зато што има подршку” и предвиђа да се у септембру на заседању Генералне скупштине Интерпола може оцекивати позитивна одлука.

У међувремену је у јавности Србије било иницијатива појединих политичких актера у том правцу, са образложењем да би у случају пријема Косова у ту међународну организацију била могућа размена података, а у интересу и Београда.

Димитријевић указује да се то питање олако схвата и тумачи:

“Евентуалним пријемом самопроглашеног Косова у Интерпол отвориле би се могућности злоупотребе, у смислу расписивања црвених потерница мимо стандарда и процедура, јасно дефинисаних правилима међународне полицијске сарадње, као и бојазан да би евентуалним чланством дошло до злоупотреба база података којима располаже организација Интерпола”, рекао је Димитријевић за Тањуг.

Димитријевић такође указује да Устав Интерпола забрањује тој организацији било какве интервенције које имају војни, религиозни или политички карактер, те је самим тим захтев Косова за пријем у чланство у супротности са њим.

Додаје да би сваки вид евентуалне измене постојећих докумената Интерпола или њихове интерпретације у корист пријема територија недефинисаног или спорног статуса представљале опасан преседан и претњу територијалном интегритету и суверенитету државе чланице Интерпола, у конкретном случају – Србије.

У том контексту Интерпол би, каже, изашао из оквира својих јасних надлежности, а посебно би била нарушена забрана установљена највишим актом те организације, која се односи на предузимање било каквих активности, интервенција, по питањима, која, поред осталог, имају и политичку позадину.

Министар спољних послова Ивица Дачић такође се огласио по овом питању, рекавши да је био изненађен када је чуо предлог лидера појединих опозиционих странака да Косово треба пустити у Интерпол и дати му столицу у УН.

“Био сам фрапиран када сам прочитао да је Саша Јанковић изјавио ”што не би Косово пустили у Интерпол” или када Борис Тадић каже ”што не би дали Косову столицу у УН””, рекао је Дачић.

Раније се огласио и Саша Дујовић из Покрета ветерана који каже да би улазак Косова у Интерпол било званично признање независности КиМ, што Србија не може никад себи да допусти, а посебно би, додаје, речи требало да мере српски политичари, поготово они који претендују да буду на власти.

“Улазак у Интерпол значи доступност свих информација и доводи у опасност, с обзиром да правосуђе тзв. државе Косово делује по принципу два сведока, да сваки учесник оружаних сукоба и ратног стања 1999. године може да буде предмет процесуирања косовских правосудних органа”, појаснио је Дујовић.

Подсећа и да чланице Интерпола имају право да расписују потернице, а то би, наводи, значило да ниједан припадник полиције, војске или добровољац не би могао да напусти Србију.

Следећа Генерална скупштина Интерпола, на којој се очекује решавање питања статуса евентуалних чланица Интерпола, биће одржана у Пекингу од 26. до 29. септембра.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here