Prijem Kosova u Interpol bio bi opasan presedan

Podelite:

Načelnik Uprave za međunarodnu operativnu politiku i saradnju MUP-a Srbije Milan Dimitrijević takođe ukazuje da Ustav Interpola zabranjuje bilo kakve intervencije koje imaju vojni, religiozni ili politički karakter.
Eventualni prijem Kosova u Interpol bi predstavljao opasan presedan i pretnju teritorijalnom integritetu i suverenitetu države članice Interpola – Srbije, ukazuje načelnik Uprave za međunarodnu operativnu politiku i saradnju MUP-a Srbije Milan Dimitrijević.
Kosovska tehnička vlada je juče usvojila inicijativu o učlanjenju Kosova u Interpol, a odlazeći kosovski premijer Isa Mustafa tvrdi da Kosovo ove godine ima dobre šanse da postane član te organizacije “zato što ima podršku” i predviđa da se u septembru na zasedanju Generalne skupštine Interpola može ocekivati pozitivna odluka.

U međuvremenu je u javnosti Srbije bilo inicijativa pojedinih političkih aktera u tom pravcu, sa obrazloženjem da bi u slučaju prijema Kosova u tu međunarodnu organizaciju bila moguća razmena podataka, a u interesu i Beograda.

Dimitrijević ukazuje da se to pitanje olako shvata i tumači:

“Eventualnim prijemom samoproglašenog Kosova u Interpol otvorile bi se mogućnosti zloupotrebe, u smislu raspisivanja crvenih poternica mimo standarda i procedura, jasno definisanih pravilima međunarodne policijske saradnje, kao i bojazan da bi eventualnim članstvom došlo do zloupotreba baza podataka kojima raspolaže organizacija Interpola”, rekao je Dimitrijević za Tanjug.

Dimitrijević takođe ukazuje da Ustav Interpola zabranjuje toj organizaciji bilo kakve intervencije koje imaju vojni, religiozni ili politički karakter, te je samim tim zahtev Kosova za prijem u članstvo u suprotnosti sa njim.

Dodaje da bi svaki vid eventualne izmene postojećih dokumenata Interpola ili njihove interpretacije u korist prijema teritorija nedefinisanog ili spornog statusa predstavljale opasan presedan i pretnju teritorijalnom integritetu i suverenitetu države članice Interpola, u konkretnom slučaju – Srbije.

U tom kontekstu Interpol bi, kaže, izašao iz okvira svojih jasnih nadležnosti, a posebno bi bila narušena zabrana ustanovljena najvišim aktom te organizacije, koja se odnosi na preduzimanje bilo kakvih aktivnosti, intervencija, po pitanjima, koja, pored ostalog, imaju i političku pozadinu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić takođe se oglasio po ovom pitanju, rekavši da je bio iznenađen kada je čuo predlog lidera pojedinih opozicionih stranaka da Kosovo treba pustiti u Interpol i dati mu stolicu u UN.

“Bio sam frapiran kada sam pročitao da je Saša Janković izjavio ”što ne bi Kosovo pustili u Interpol” ili kada Boris Tadić kaže ”što ne bi dali Kosovu stolicu u UN””, rekao je Dačić.

Ranije se oglasio i Saša Dujović iz Pokreta veterana koji kaže da bi ulazak Kosova u Interpol bilo zvanično priznanje nezavisnosti KiM, što Srbija ne može nikad sebi da dopusti, a posebno bi, dodaje, reči trebalo da mere srpski političari, pogotovo oni koji pretenduju da budu na vlasti.

“Ulazak u Interpol znači dostupnost svih informacija i dovodi u opasnost, s obzirom da pravosuđe tzv. države Kosovo deluje po principu dva svedoka, da svaki učesnik oružanih sukoba i ratnog stanja 1999. godine može da bude predmet procesuiranja kosovskih pravosudnih organa”, pojasnio je Dujović.

Podseća i da članice Interpola imaju pravo da raspisuju poternice, a to bi, navodi, značilo da nijedan pripadnik policije, vojske ili dobrovoljac ne bi mogao da napusti Srbiju.

Sledeća Generalna skupština Interpola, na kojoj se očekuje rešavanje pitanja statusa eventualnih članica Interpola, biće održana u Pekingu od 26. do 29. septembra.

Tanjug

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here