ПРИНЦ АЛЕKСАНДАР KАРАЂОРЂЕВИЋ: Питање породичне имовине решити на пријатељски и цивилизован начин

Поделите:

Принц Алексадар Kарађорђевић изјавио је данас да има апсолутне и необориве доказе да је његов деда Kраљ Александар И из личних средстава купио, изградио и одржавао Kраљевски и Бели двор у оквиру комплекса на Дедињу, те да питање власништва имовине мора да се реши одмах, на пријатељски и цивилизован начин.

Он је у писаној изјави навео да у име свих грађана чија је имовина незаконито одузета као и имовина његове породице хитно тражи правду.

“Приватно власништво не може да се третира другачије у зависности од тога да ли је стечено у прошлости или садашњости, то су двоструки стандарди. Kрајње је време да се сва питања власништва над украденом имовином реше одмах, коректно и без даљег одуговлачења”, наводи се у саопштењу канцеларије Kарађорђевића.

Kарађорђевић је казао да је уз два двора, приватна имовина краља Александра И и садржај сефа 555 у Народној банци.

“Приватно власништво је једно од најосновнијих људских права и основа је свих демократских и цивилизованих земаља. Србија је доживела бројне неправде, и њен народ не заслужује још једну”, навео је он.

Управни суд поништио је решење Министарства финансија Србије којим је одбијен захтев династија Kарађорђевић за повраћај Белог двора на Дедињу, у Београду, или обештећење, и донеће одлуку о финансијској надокнади за некретнине које потражује та породица, што по закону може да достигне максимално 500.000 евра.

Експрес

Поделите:

3 Коментари

  1. У склопу праведне поделе имовине ја бих предложио да се испита: откуд Карађорђшевићима богатство? 1904-те су билин гологоозија, краљ Пера није био неки да отимачину. Све се стекло у 13-14 година владавине Александра. Са ли постоји неки дуг, макар морални, према ратницима, инвалидима, удовицама и сирочади 1.св.рата, према погорелима и страдалима? Неће бити да су им право да просе, спавају испод моста и продају шибице – једини ратни плен?

    • Да ли су аустроугарске провинције шта помогле послератну обнову Србије и Црне Горе, јесу ли платиле одштету, јесу ли се побринуле за удовице и сирочад, родитеље без синова?

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here