Припадници МУП-А најавили штрајк глађу и самоспаљивање

Поделите:

Група припадника Министарства унутрашњих послова и цивила из Рашке, ухапшених 2009. године због шверцовања бензина и меса на пункту Рудници на улазу на Kосово, најавили су да ће данас ступити у штрајк глађу, али и извршити самоспаљивање у судници Апелационог суда у Kрагујевцу ако тај суд потврди осуђујућу пресуду Вишег суда у Kраљеву.

Апелациони суд у Kрагујевцу данас треба да одлучи по жалби 16 припадника МУП-а који су окривљени због примања мита као и 10 цивила којима се на терет ставља шверцовање робе и давање мита .

Један од осуђених припадника МУП-а из Рашке Милинко Николић рекао је да је суђење полицајцима из Рашке и цивилима трајало десет година са више од 70 рочишта у Kраљеву.

Николић је навео да су припадници МУП-а осуђени на казне затвора од шест до девет месеци, а неколико њих на три године затвора.

Они су упутили и писмо свим међународним организацијама које се баве заштитом људских права у ЕУ, тврдећи да им је ускраћено право на правично суђење.

“У току десетогодишњег суђења изложени смо најгрубљом злоупотребом судских и полицијских овлашћења, иако је већина нас била запослена у МУП Републике Србије, вишеструко награђивана. Фалсификовани су докази, кршени су закони Републике Србије, нису уважени материјални докази које смо поседовали, нити пак саслушани сведоци који су сведочили у нашу корист, а које је предложило управо тужилаштво које заступа оптужницу против нас. У вилајету кршења закона и судског процеса који ће сигурно ући у историју бешчаћа српског правосуђа неколико високих функционера Министарства правде из судских инстанци и Министарства унутрашњих послова поднело је оставке или одбило да учествујеу овом монтираном судском процесу”, каже се у писму које је упућено међународним организацијама из ЕУ.

Писмо су, између осталих, потписали потписали Братољуб Мутавџић, Милинко Николић, Драган Бројачевић, Зоран Чамагић, Милинко Николић, Филип Филиповић, Дејан Марковић, Владан Видић, Срећко Урешевић,Јеленко Ђоровић, Дејан Савић, Зоран Радовановић, Милинко Бекчић, Ивица Виријевић, Слободан Зекавица и остали.

 

Kragujevac

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here