Припадници ВС на мултинационалној војној вежби

Поделите:

Представници Министарства одбране и Војске Србије учествоваће на мултинационалној вежби “Saber Guardian 2017” која се од 7. до 22. јула 2017. године паралелно изводи на полигонима у три суседне државе – Мађарској, Румунији и Бугарској.

Мултинационална вежба “Saber Guardian 2017” састоји се од 17 командно – штабних вежби, вежби подржаних рачунарским симулацијама, тактичких и тактичких вежби са бојним гађањем, са око 40.000 учесника из 22 државе, саопштило је Министарство одбране.

Циљ вежбе је развијање интероперабилности и унапређење оперативних способности Балканских војномедицинских снага, који ће током вежбе развити лаку пољску болницу новоа два и приказати спремност за извршавање задатака брзог одговора на кризне ситуације који се огледају у збрињавању масовно повређених и оболелих.

У Бугарској биће одржана тактичка вежба са бојним гађањем “Saber Guardian – Peace Centinel 17” на којој ће учествовати 30 припадника Треће бригаде Копнене војске, заједно са војницима и старешинама оружаних снага САД и Бугарске.

На вежби јединица за специјалне операције “Saber Guardian – Black Swan 17” у Мађарској, учествоваће 23 припадника Специјалне бригаде Копнене војске Војске Србије, у склопу борбене групе за специјалне операције у чијем саставу су и припадници оружаних снага Македоније и Мађарске.

Припадници Управе за војно здравство и Војномедицинске академије Министарства одбране, укупно 26, у оквиру Балканских војномедицинских снага, учестоваће на вежби “Saber Guardian – Mascal” у румунској војној авио бази “Михаил Когалницеану”, заједно са припадницима војног здравства из БиХ, Македоније, Словеније и Црне Горе.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here