Припреме за Вучићев долазак у Загреб: БЛИНДИРАНИ АУТО, СНАЈПЕРИСТИ, АГЕНТИ У ЦИВИЛУ…

Поделите:

Долазак србијанског предсједника Александра Вучића за хрватске сигурносне службе један је од већих сигурносних изазова. Kако смо неслужбено дознали, у осигурање србијанског предсједника укључено је неколико стотина људи из свих саставница сигурносног сустава, од полиције у одори и цивилу, Управе за посебне послове сигурности, СОА-е, ВСОА-е.

С обзиром и на најављене демонстрације због Вучићева доласка у Загреб заказане за сутра на Тргу светог Марка, даноноћно раде и сви полицијски службеници на протутерористичким ођелима који провјеравају све особе и скупине које би могле угрозити сигурност србијанскога предсједника.

Сав ходограм протокола и сигурносни ризици координирају се и у сурадњи с надлежним службама Републике Србије и служби задужених за осигурање србијанског предсједника и засад држе подаље од јавности.

Размјена информација
Илустрира то и податак да ни из Уреда предсједнице ни из надлежних градских служби нема одговора на упит хоће ли се на траси којом ће проћи Вучић на ступове јавне расвјете вјештати заставе Републике Србије, што је уобичајено код доласка страних државника у Загреб. И једини разлози за ту шутњу су сигурносни. Процијењено је да би противници Вучићева доласка, међу којима су и припадници неких екстремних навијачких скупина то могли искористити као прилику за паљење српских застава. Надзире се и комуникација на друштвеним мрежама, из које би се могла ишчитати било каква пријетња, те провјеравјау сви они који су прије суђеловали у сличним инцидентима. Послови осигурања државника које припремају сигурносне службе двију држава, али и не само оне, јер овакав посјет укључује размјену информација на широј међународној разини, увијек су дискретни. Kад је ријеч о сигурности шефова држава, ту нема никаквих политичких или идеолошких “брана” сурадњи, него се ради искључиво по правилима полицијско-обавјештајне струке. И претходница Вучићева осигурања већ је стигла у Загреб, а након свих тваквих успјешно одрађених послова размјенују се и пригодни дарови “сигурњака”, меморабилија служби. Осим осигурања предсједника Србије, посебни тимови раде и припрему осигурања цијелог изасланства те делегације господарственика.

Због Вучићева доласка, сигурно се неће заваривати шахтови, као што је то било за долазака америчког, израелског или кинеског предсједника пријашњих година. Међутим, сасвим извјесно да ће траса проласка колоне возила бити потпуно стерилна. Стога се већ можда од неђеље навечер или од понеђељка у ноћи могу очекивати полицајци у одори на траси проласка, као и патролирање обиљежених и необиљежених возила. У припреми ће бити и снајперски тимови АТЈ Лучко, припадници интервентних постројби, десеци детектива и тајних агената у цивилу. План осигурања давно је направљен и сада се само брусе посљедње појединости.

Посебан тим хитне
МУП на располагању има блиндирано возило, у припреми ће бити и посебан тим Хитне помоћи те ће се морати располагати достатном количином крви крвне групе какву има и Александар Вучић. То није ништа неуобичајено, него стандардна рутина у свим државничким посјетима.

Већ приликом упућивања позива у обзир је узет и сигурносни аспект који хрватске службе могу јамчити јер иначе позив не би ни упућен. Није згорега споменути ни да је, кад је србијански предсједник Вучић у питању, у задње три године било неколико сигурносних инцидената. Подсјетит ћемо само на онај најпознатији – приликом обиљежавања 20-годишњице геноцида над Бошњацима у Поточарима близу Сребренице, када су нападнути он и његово осигурање, што је оцијењено као озбиљан пропуст сигурносних служби Босне и Херцеговине.

 

 

Вијести

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here