Приштина лобира за чланство у Интерполу са 1,2 милиона евра

Поделите:

Приштинска влада издвојила је 1,2 милиона евра за лобирање за чланство Косова у Интерполу. Влада у Приштини је ту одлуку донела на јучерашњој седници, преноси сајт „Коха диторе”. Шеф парламентарне групе опозиционог Демократског савеза Косова (ЛДК) Авдулах Хоти затражио је одговор на питање ко ће дати новац за лобирање.

„Сада влада издваја 1,2 милиона евра за лобирање за чланство у Интерполу као да је реч о приватном бизнису. Владе земаља чланица Интерпола су те које гласају о пријему нове земље чланице у ову организацију. Значи, ко ће платити та средства?”, упитао је Хоти на „Фејсбуку”. Он је додао да, ако неко мисли да може да се сакрије иза одлука владе и наметне порезе грађанима, онда греши, преноси „Коха”.

Тешка дипломатска борба за спречавање пријема Косова у Интерпол била је најзначајнија активност врха МУП-а Србије током протекле недеље. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и државни секретари Дијана Хркаловић и Биљана Поповић Ивковић имали су низ састанака са амбасадорима земаља широм света како би спречили евентуалну погубну одлуку међународне полицијске организације.

Тако је Стефановић разговарао са амбасадором Француске Фредериком Мондолонијем и упознао га са ставом и аргументима Србије. Хркаловићева је имала низ састанака на ову тему. Упознала је амбасадора Анголе Емилија Геру са аргументима Србије и указала му да једино чланице Уједињених нација и посматрачи у УН могу бити примљени у чланство Интерпола.

Она је додала да Резолуција Савета безбедности УН 1244. јасно дефинише статус Косова и Метохије, па би евентуална одлука о пријему у чланство Интерпола представљала кршење међународног права и политизацију ове најстарије међународне полицијске организације. Амбасадор Гера нагласио је да та држава није признала нити ће признати једнострано проглашену независност Косова, као и да подржава ставове Србије.

Хркаловићева се састала и са амбасадорима Алжира Абделхамидом Шебшубом и Туниса Сеифом Режебом којима је пренела да би евентуални пријем Косова у чланство Интерпола представљао кршење међународног права, као и да би тим чином била прекршена правила и процедуре ове међународне организације.

Државни секретар Биљана Поповић Ивковић разговарала је са амбасадорима Мексика Марком Антонијом Гарсија Бланком, Грчке Елијасом Елијадисом и апостолским нунцијем Свете столице надбискупом Лучијаном Суријанијем којима је пренела да би евентуални пријем Косова у чланство Интерпола био штетан за све чланице ове међународне полицијске организације.

Подсетимо, Генерална скупштина Интерпола одржаће се од 18. до 21. новембра у Дубаију, а у Београду брину због могућности пријема Косова у међународну полицију. Страхује се због евентуалних поступака Ким Јонг Јанга, из Јужне Кореје, који ће водити Интерпол након хапшења Менга Хонгвеја у Кини.

Јанг ће председавати предстојећој седници, али и извршном комитету који кроји дневни ред скупштине Интерпола. Бојазан из Србије у евентуалне поступке Јанга долази из чињенице да је он из Јужне Кореје, земље која је признала једнострано проглашену независност Косова, те би можда могао да подржи напоре јужне српске покрајине која већ годинама покушава да постане пуноправни члан Интерпола.

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here