Приштина “напада” Трепчу

Поделите:

Представници Управног одбора Агенције за приватизацију Косова предали су одлазећем косовском премијеру Студију изводљивости стратешке оријентације за развој Трепче, што аналитичари сматрају очекиваним, а како ће се то одразити на даље преговоре Београда и Приштине, кажу, тешко је рећи.
Овим потезом приштинских институција “случај Трепча” улази у нову фазу, пише београдска редакција портала Спутњик и подсећа да су прошле године приштинске институције једностраним актом преузеле Трепчу, а неколико дана касније, српске власти поништиле су њихову одлуку.

Екомиста Божо Драшковић за Спутњик каже да је реалност да је имовина српске државе на Косову и Метохији условљена војним, политичким и економским присуством моћних држава које су признале независност Косова.

Косовска влада марионетска је и иза ње стоје интересне групе из света, додаје он.

“Када је реч о самој Трепчи, ради се о природном ресурсу и његовој експлоатацији са несагледивим и економским и еколошким последицама у интересу неких страних компанија. А оне вуку кључне кораке”, рекао је Драшковић и додао да Влада Србије ту не може много да учини.
“Када је реч о економским процесима, на Косову ће се дешавати оно што мочхни играчи и учесници на политичком и економском тржишту желе и раде”, каже Драшковић.

Приштинске власти отпочетка схватају Бриселски процес као нешто што треба да донесе реализацији независног статуса на целој територији КиМ, сматра аналитичар Душан Пророковић.

Без икаквих компромиса и обазирања на ставове Београда, то су, каже, радили у последњих пет година.

“Посматрано у том контексту, овај потез је сасвим очекиван. Како ће се то манифестовати на даље преговоре Београда и Приштине, тешко је рећи у овом тренутку”, каже Пророковић и додаје да Београд треба да размишља како да заштити своје и интересе Срба на КиМ на један нов начин.

Бриселски дијалог томе није допринео, наставља Пророковић, а Албанци настављају тамо где су стали претходних месеци.
Предаја Студије о изводљивости за Трепчу, према Пророковићевим речима, тиче се стратешког опредељења да се сваки утицај Србије на КиМ истисне и да све надлежности преузму албанске институције, каже Пророковић.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here