“Приштина нема војску, нити ће је добити 14. децембра”

Поделите:

Питање косовске војске је лингвистичко, односно семантичко, Kосово сада нема војску, нити ће је добити 14. децембра.

То сматра некадашњи шеф економске јединице у Међународној цивилној канцеларији на Kосову Андреа Лоренцо Kапузела.

“Kолико тенкова они имају? Да ли имају ваздухопловне снаге? Да ли имају бомбардере, да ли имају ракете? Kолико ја знам – не. Ако се то усвоји 14. децембра, они ће рећи својим грађанима – ми имамо војску, али то су само речи”, каже Kапузело.

Он истовремено упозорава да ће Албанци ако формирају војску прекршити свој устав, а тако и један важан елемент који је гарант за српску заједницу на Kосово, а то је вето на промене косовског устава на било шта што би могло да угрози српске интересе на Kосову.

“Мислим да ће се међународна заједница заложити за ово и да неће допустити кршење гаранција дате Србима на Kосову. Мислим да ЕУ и међународна заједница неће дозволити да Kосово прекрши сопствени устав на тако важном питању”, закључује он.

Kапузела истовремено не очекује ни брзо решење косовског проблема и то доводи у директну везу са чињеницом да су, како каже, европске интеграције све даље и неизвесније, а то је, сматра, и разлог због кога Приштина нема шта да понуди Београду у замену за признање независности.

“Не видим да је ово повољан тренутак за постизање споразума, иако неке стране то сада форсирају. Једину промену коју сада уочавам у односу на период пре 5-10 година је да Kосово има знатно мању политичку подршку од Запада”, истиче бивши европски представник на Kосову.

Он каже да Запад сада нема разлога да се претвара да је Kосово успешна прича и да такав став може водити ка смањењу преговарачке позиције Kосово са Србијом.

“Мислим да је добро што актуелни предлози као што је размена територија или разграничење нису отишли превише далеко, јер сам ја скептичан на ове планове”, каже Kапузела.

Он истовремено оцењује да се на примеру повећања такси за српску робу показује да ЕУ покушава да остане медијатор, неутралан играч у преговорима између Kосово и Србија.

“Видећемо да ли ће такав резултат довести до резултата”, каже Kапузела, који потез Приштине о повећању такси види као одговор на резултате гласања у Интерполу.

“Мислим да је гласање у Интерполу био последња епизода у дугорочним фрустрацијама на Kосову. Неучлањења Kосова у Интерпол, Унеско, па чак и повлачења признања од стране неколико држава је све водило у овом смеру”, појашњава он.

Истиче да су ове мере Приштине веома погрешне и да оне заправо штете Kосову и његовим грађанима и каже да не мисли да ЕУ у овом случају нема моћ, односно да је питање – постоји ли јединство ЕУ око овог проблема.

“Ако је ЕУ спремна да заузме јединствен став, она може да постигне резултат”, сматра он, али скреће пажњу да земље које су признале независност Kосова нису заинтересоване за решење проблема, јер ту одлуку сматрају унутрашњим питањем Приштине.

На питање да ли је повлачење такси у директној вези са захтевом Приштине за визну либерализацију, Kапузела, објашњава да ЕУ није обећала визну либерализацију за Kосово са конкретним датумом.

“Датуме су саопштавали само политичари на Kосову који осећају притисак својих грађана и друштва по овом питању. Ово је можда најважније политичко питање које ставља у неповољан положај косовске политичаре између њихових грађана и Брисела, који је скептичан или одбија да омогући визну либерализацију из бројних разлога”, каже он.

Међутим, Kапузела сматра да би било добро да се визна либерализација искористи као услов косовским политичарима да повећају одговорност за оно што се дешава на Kосову.

B92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here