ПРИШТИНА РАЗОЧАРАНА ПОРАЗОМ У ИНТЕРПОЛУ: Крива је Србија и њена “дивља кампања”

Поделите:

У првим реаговањима после дебакла на гласању за пријем такозваног Косова у Интерпол, Приштина окривљује Беград за тај неуспех

У првим реаговањима после дебакла на гласању за пријем такозваног Косова у Интерпол, Приштина окривљује Беград за тај неуспех.

Влада тзв. Косова саопштила је да Косово није примљено у чланство и изразила дубоко разочарење што је Косову онемогућено да постане део светске породице полиције, која се бори против транснационалног криминала.

“Дивља кампања Србије је још једном доказала свој карактер против Косова и против идеје о нормализацији односа са Косовом, утолико више, када се узме у обзир да је ово чланство било техничко, а не политичко”, наводи се у саопштењу Владе, преноси приштинска Коха.

 

Како је наведено гласање против пријема Приштине у ову организацију користи “само злочинцима и криминалцима”.

“Косово ће наставити са консолидацијом својих институција и у блиској будућности ће постати пуноправни члан Интерпола”, наводи се у саопштењу.

Посланик косовске скупштине Иљир Деда иyјавио је да је боље повући се иy надметања ако се зна да нема довољно подршке.

“Неуспех уласка у Интерпол је још један ударац у низу које је Косово добило, после дебакла око чланства у УНЕСКО. Не иде на част ниједној земљи која је гласала против тога да Косово остане ван глобалне мреже у борби против криминала. А што се тиче наших представника процеса доношења одлука, боље би било да се повучемо из надметања ако се зна да нема довољне подршке, него да имамо такав пораз”, рекао је Деда, преноси РТК.

ХОТИ: РАЗОЧАРАЊЕ ЗА КОСОВО, АЛИ НЕЋЕМО ОДУСТАТИ

Шеф парлментарне групе најутицајнијег Демократског савеза Косова, Абдулах Хоти, оценио је да је дебакл, које је Приштина доживела на Генералној скупштини Интерпола у Дубаију разочарање за Косово, али и, како је рекао, неуспех за безбеднос на Балкану.

“Нећемо стати док не будемо део Интерпола и свих међународних организација. Ово је разочарење за Косово, али и неуспех за безбедност на Балкану. Агресивна дипломатија Србије, заједно са вредностима које се крећу на евроатлантској геополитици у региону, је сјајна”, навео је Хоти на свом Фејсбуку.

Он је рекао да ово одбациваје захтева треба да послужи за наук.

“Морамо да будемо јединствени у ономе што тежимо и да убедимо све који су доследни изградњи косовске државе, безбедности и просперитета за све…”, навео је Хоти.

ВУЛИН: СРБИЈА ЈЕ ПОБЕДНИЧКА ЗЕМЉА

Србија коју води Александар Вучић је победничка земља, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин поводом одбијања захтева за чланство тзв. Косова у Интерпол.

“Ово више није Србија која се повлачи, понижава и гази, Србија која је навикла на поразе и више им се и не супротставља. Србија је победом на скупштини Интерпола вратила веру у међународно право и изборила наду свим слободним малим народима да се за слободу вреди борити”, саопштио је Вулин.

Он је истакао да свет после ове победе више није исти и да нада коју је Србија пробудила више неће моћи да се угуши и заборави.

“Победу су изборили председник Вучић, потпредседник Стефановић, потпредседник Дачић, премијерка Брнабић, сви храбри и вредни људи у министарству унутрашњих послова, министарству спољних послова, министарству одбране. Србија коју води Александар Вучић није сама, то је земља која се поштује, а реч њеног председника слуша и уважава. Србија је земља за коју се вреди борити”, истакао је министар Вулин.

 

МАРКОВИЋ: БРАВО ПРЕДСЕДНИЧЕ, БРАВО СРБИЈО

Нови покушај косовских Албанаца да постану члан Интерпола пропао је као што им је пропао и покушај да постану члан УНЕСКО-а, зато што је председник Србије Александар Вучић успео да скине негативну хипотеку са Србије, саопштио је данас председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

Он је додао да велике заслуге припадају и министру иностраних послова Ивици Дачићу, захваљујући коме је 10 држава повукло признање такозваног Косова и, такође, честитао министру унутрашњих послова Србије Небојши Стефановићу на одличном говору на Генералној скупштини Интерпола.

Оцењујући то победом Србије у међународним одноцима, Марковић је рекао да је поносан што је током боравка у Египту, где му је домаћин био гувернер области Црвеног мора Ахмет Абдалах, од својих домаћина добио информацију да ће Египат гласати против тога да такозвано Косово постане члан Интерпола.

Он је додао да, иако су косовски Албанци говорили да је Египат признао ту лажну државу, сви египатски функционери су му рекли да не постоји ниједан документ и ниједан потпис којим би се то потврдило.

“То је још једна у низу лажи које су косовски Албанци пласирали. Једном речју, браво председниче, браво Србијо”, изјавио је Марковић.

 

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here