Приштина тврди да су почеле припреме за демаркацију са централном Србијом

Поделите:

Чланови Комисије косовске владе за демаркацију границе, прикупљањем документације, почели су припреме за обележавање линије са централном Србијом, изјавио је председник те комисије Шпејтим Булићи.

Булићи је, како преносе приштински медији, рекао да „не види препреку за обележавање граничне линије“.

„Припреме у комисији, прикупљањем фактографске документације и израдом стратегије, почеле су на захтев косовског премијера Рамуша Харадинаја. У овој ситуацији постоје одређене промене граничних линија које су се десиле у одређеним периодима. Али све ове промене, које су се дешавале на граничној линији, покривене су документацијом и политичким одлукама из одређених временских периода“, рекао је Булићи.

Приштински медији наводе да може да се очекује да на следећем састанку косовског председника Хашима Тачија и председника Србије Алекандра Вучића у Бриселу, буде размотрено и питање граничне корекције.

Тачи је у једном од последњих интервјуа локалним медијима рекао да ће састанак са Вучићем бити у првом делу септембра, али да и даље није прецизирано о чему ће разговарати.

Аналитичари у Приштини позивају на опрез приликом расправе о демаркацији, додајући да ниједна институција нема право да одлучује о територији, савезима, миру, спољњем дугу, изузев косовске скупштине.

„Председник земље би требало да представља правно и уставно јединство у оквиру својих надлежности, члана 83. Само скупштина може да одлучује о питањима која се односе на територију и нико други „, кажу аналитичари.

Извор РТС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here