Процурели лични подаци скоро 200 милиона Американаца

Поделите:

Маркетиншка фирма коју је ангажовао Републикански национални комитет случајно је објавила осетљиве личне податке скоро 200 милиона америчких грађана

ВАШИНГТОН – Маркетиншка фирма коју је ангажовао Републикански национални комитет случајно је објавила осетљиве личне податке скоро 200 милиона америчких грађана.

Количински, око 1,1 терабајт података је објављен, а међу њима се могу наћи датуми рођења, адресе, телефонски бројеви и политичка опредељеност скоро 62 одсто читаве популације САД.

Подацима се могло приступити преко Амазон клауд сервера, уколико појединац има везу до тог сајта, наводи Би-Би-Си.

Огромну количину података открио је аналитичар за сајбер ризик, Крис Викери, из фирме “АпГард”.

По свему судећи, информације су скупљане из прегршт извора, од порука на форумима “Редита” до комитета који су скупљали средства за Републиканску партију.

Прикупљене информације унете су у табеле и окачене на сервер у поседу “Дип рут аналитикса”, а последњи пут су ажуриране у јануару, када је председник САД Доналд Трамп инаугурисан, наводи Би-Би-Си.

Није познато колико времена су информације биле доступне на интернету.

“Преузимамо потпуну одговорност за ову ситуацију. На основу информација које смо прикупили, не изгледа да су наши системи хаковани”, рекао је за вебсајт “Гизмодо”, оснивач “Дип рут аналитикса” Алекс Ландри.

Поред личних детаља, међу подацима се могла наћи и вероватно религијско опредељење грађања, етничка припадност и политичко опредељење, међу којима и њихови статови о контроверзим темама као што је контрола оружја, право на абортус и истраживање матичних ћелија.

Иако је познато да политичке партије редовно скупљају податке о гласачима, ово је највеће цурење информација у САД до данас и експерти за приватност су забринути око количине и размера информација које су прикупљене, пише Би-Би-Си.

“Ово је веома забрињавајуће. Ово нису само осетљиви, већ интимни подаци, међу којима се могу наћи предвиђања о људском понашању, мишљења и веровања која људи никада нису одлучили да кажу некоме”, рекала је званичница “Прајваси интернешнела” Фредерике Калтхојнер за Би-Би-Си.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here