ПРОЦУРЕО ТАЈНИ ДОСИЈЕ ЈОВАНKЕ БРОЗ ИЗ БИА! После ТИТОВЕ СМРТИ покренута је акција СЕНKА, о њој се ћутало 35 година

Поделите:

Ово су нове ствари из забрањене историје Југославије..

Служба државне безбедности (СДБ) надзирала је Јованку Броз и пратила све њене контакте у опсежној операцији под кодним називом “Сенка”.

Акција је, по свему судећи, добила име по томе што су оперативци у стопу, као сенка, следили Титову удовицу и до последњег детаља били упознати са њеним контактима и комуникацијом.

У серијалу поводом 120 година БИА Српски телеграф открива документа из архиве службе у којима се говори о оперативној обради Јованке Броз након Титове смрти 1980. године, која је, како се касније показало, уздрмала саме темеље Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (СФРЈ).

Између осталог, говори се о састанку на којем је кључну улогу имао тадашњи високи функционер Словенац Стане Доланц.

Доланц је упознао присутне са интригама које шири Јованка против државних функционера, што може имати озбиљне безбедносне последице – стоји у извештају СДБ уз закључак:

– Уколико настави са оваквом активношћу, треба је ставити под контролу, треба онемогућити њена путовања у иностранство, као и контакте са страним званичницима у земљи.

У следећем документу наводи се да је након изјава Јованке Броз да између ње и Тита није било брачних размирица, већ је реч о политичкој концепцији, закључено да се са њом обави разговор и да се што пре објави такозвана бела књига о њој.

Средином 1984, четири године после Титове смрти, СДБ доставља Председништву СФРЈ специјалну информацију (дословно тако пише) о оперативној акцији “Сенка”, уз објашњење да се информација односи на остварене контакте Јованке Броз.

– Јованка је остварила многобројне контакте са адвокатима, најпре са Филом (јасно је да се ради о Томи Фили пошто је његов отац Филота Фила, такође адвокат, преминуо годину дана раније, прим. аут.) и веома је ангажована у вези са оставинским поступком, помињући куће у Мароку, Добановцима и Брионе – стоји у извештају, уз констатацију да је “њено понашање штетно и постоји опасност да протури у иностранство штетне информације по интересе земље”.

 

Espreso

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here