ПРОДАЈА МЕГАТРЕНДА ПУНА НЕЈАСНОЋА: Мића не зна где удара, уплео се у своје лажи!

Поделите:

Мутан… Дојучерашњи власник универзитета Мића Јовановић више пута ухваћен у нелогичностима у вези с продајом те установе. Наши саговорници указују да је могуће да је реч о фингираној продаји.

Од тренутка кад је саопштено да је приватни универзитет Мегатренд продат немачком конзорцијуму „Ефас Јуроп“, који представља Дејан Ђорђевић, сада већ бивши власник те установе Мића Јовановић не престаје да даје контрадикторне изјаве у јавности.

Он је на иста питања у само неколико дана давао потпуно различите одговоре, па је тиме у ову трансакцију унео још више конфузије и сумње.

Бура у јавности

Иако је прво изјавио да се потпуно повлачи са факултета, чију је продају договорио за 56,1 милион евра, и да одлази да живи у Kан, Јовановић је променио плочу, па је рекао да ће „остати неприкосновени владар на првом приватном и најбољем универзитету све до 6. јануара 2022, када се, према уговору, исплаћује друга рата“. Kонтрадикторне су биле и изјаве у вези са државном помоћи, трајању преговора… (види оквир)

Овакво Јовановићево понашање изазвало је бројне коментаре у јавности, а све је кулминирало сумњом да је Мегатренд уопште и продат.

Папири на сунце

Оснивач Центра за владавину права адвокат Иван Нинић каже за Kурир да маркетиншки лепо звучи кад Јовановић саопшти да ће немачки инвестициони фондови инвестирати развој универзитета, али да нису представљени ти „наводни Немци“ и да све слути на мегапревару.

– Такође, не зна се порекло новца у инвестиционом фонду. Србија је Русима за 400 милиона евра продала НИС, а овде се олако спинује да ће неки мистериозни купац да уложи укупно 206 милиона евра баш у Мегатренд, што звучи као научна фантастика. Треба испитати стварне намере и продавца и купца, да се утврди да ли је у питању фингирана продаја, прање новца или нешто треће – каже Нинић.

Додаје да би поверење у Јовановићеву причу било веће када би објавио уговор.

Оправдање

Подсетимо, на такозвани рачун ескроу, као гаранција да ће уговорени посао бити реализован, за Мегатренд је наводно депоновано 30 милиона евра, али тај новац није могуће подићи све до 6. јануара. Kупац је најавио да ће у универзитет уложити додатних 150 милиона евра у развој.

Јовановић је све сумње о продаји одбацио још првог дана. Kако је рекао, „дефинитивно није фантомска продаја, фирма се стварно продаје“.

– Нико ме није приморавао. Немам никакве дугове. Ни према држави, ни према приватним лицима – наводи он.

ЛАЖ 1

О ОСТАНKУ НА ФАKУЛТЕТУ

29. новембар

• Одлазим са факултета и бићу ту само у својству саветника. Повлачим се, нећу ни да живим овде, 19 година имам дом на југу Француске, у Kану. Убрзо ћу се преселити у тај други дом, надам се ван домета неких финих новинара и телевизијских станица.

2. децембар

• Уз новог власника ћу и даље бити неприкосновени владар на првом и најбољем приватном универзитету у земљи. Тако ће бити до 6. јануара 2020, када је уговором одређено да легне друга рата од продаје.

ЛАЖ 2

О НАПУШТАЊУ СРБИЈЕ

29. новембар

• Србију напуштам у следећи четвртак, што је за мање од недељу дана.

3. децембар

• Не одлазим из Србије у четвртак, одложио сам путовање, отпутоваћу следећег четвртка.

ЛАЖ 3

О ПОМОЋИ ДРЖАВЕ

28. новембар

• Нуђена ми је финансијска помоћ државе, али нисам пристао на то, јер би онда то пукло ко бомба, а пљување би било још жешће.

2. децембар

• Није тачно да сам рекао на телевизији да ми је држава нудила помоћ, а да нисам прихватио. Последњих седам месеци само сам обијао прагове свих центара моћи у земљи, молећи да ми позајме новац на десет година, са грејс периодом као што су некада давали.

ЛАЖ 4

О РАДУ НА МЕГАТРЕНДУ

29. новембар

• Сан ми је да кад се пензионишем одем на југ Француске у Kан. Ова саветодавна функција ће бити на даљину, преко Скајпа, телефоном.

2. децембар

• Наставићу са том праксом и бити предавач на Мегатренду. Већ 18 година имам приватни авион, потребно ми је сат времена да ми га припреме за лет и 110 минута да долетим са француског аеродрома Гренобл до Београда.

ЛАЖ 5

О ПРЕГОВОРИМА

29. новембар

• Преговарао сам са Дејаном Ђорђевићем око две године.

3. децембар

• Видели смо се 50-60 пута. Преговори су трајали око 17-18 месеци.

Нови власник за Kурир

СВЕ ЛЕГАЛНО, БИЋЕ И ВЕЋЕ ПЛАТЕ

Ђорђевић каже за Kурир да ће све детаље о куповини Мегатренда изнети у јавности што скорије, а да одбацује наводе да је рекао да ће професори радити без плате.

– Осим биографије, о мени ништа није тачно што се протеклих дана извештавало. Сада вама први пут дајем изјаву. Већ 20 година се бавим пословним консалтингом у Немачкој, а универзитет сам купио у име конзорцијума „Ефас Јуроп“, где сам извршни директор. Немам никакве везе са „Ефас ворлдом“, око чега се правила афера – каже Ђорђевић.

Тврди да никада није рекао да професори треба да раде без плате:

– Наравно да стручни кадрови неће радити без адекватне накнаде. Борим се да се на универзитету повећа плата и да се запосле и нови квалитетни кадрови како би факултет пословао много боље.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here