ПРОФЕСОРКА МИЛА “МУЧИ” СТУДЕНТЕ: Одустају од факултета због овог испита

Поделите:

Студенти Географског факултета тврде да је испит код проф. Миле Павловић готово немогуће положити. Ректорка Поповић: Ако неко на испиту падне шест пута, следећи пут одговара пред комисијом

КО положи испит код професорке Миле Павловић завршио је Географски факултет – тако кажу студенти. То, међутим, некима никада није пошло за руком, па су, тврде, због ове професорке многи остали вечити студенти или су напуштали факултет и уписивали неки други.

Нашој редакцији јавила је студенткиња Географског факултета која је на испит из предмета Географија Србије, који се полаже на трећој години, излазила 10 пута. Она тврди да никада није пала на испиту док није стигла до професорке Павловић, која предаје и предмете на четвртој години – Географија регије и Заштита природе Србије.

Студенти су писали декану Дејану Филиповићу, Министарству просвете и ректорки Иванки Поповић. Траже изузеће професорке Миле Павловић како би “студенти могли да заврше свој факултет”.

– Професорка ме је питала градиво које не постоји у тим књигама, тражила податке о фабрикама и фирмама које више не постоје. Уџбеници из којих учимо стари су више од 20 година, градиво не одговара стварном стању… – каже ова студенткиња.

Наша саговорница се спрема да следећег месеца изађе пред комисију, на шта студент има право ако шест пута не положи испит. Проблем је, каже она, и то што се професорка свети студентима који су тако положили испит с треће године, па их на четвртој години бесконачно обара из два предмета, које опет морају да полажу пред комисијама.

Иначе, када је пре неколико година анализирана пролазност на Универзитету, професорка Павловић је имала најмању пролазност. Тада је уведено да се испит полаже писмено, што је битно повећало пролазност. Професорка је онда одлучила да укине писмено полагање и да врати – усмено.

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић каже, за наш лист, да је упозната са овим проблемом, али да је Географски факултет то решио омогућивши студентима полагање пред комисијом.

– Добила сам допис и информисала се код декана. Факултет је донео пропис по коме студент ако на испиту падне шест пута излази пред комисију у којој нема професора чији се предмет полаже. У овом тренуку је то решење, другог нема – каже професорка Поповић.

Покушали смо у петак да разговарамо и са професорком Милом Павловић и деканом Дејаном Филиповићем, али они нису одговарали на наша питања.

БРОЈЕ КОЊЕ И СТАБЛА

Историчар картографије Синиша Живковић, који се бавио овим случајем, наводи шта студенти морају да знају:

– У току Другог светског рата уништено је 61,9 одсто коња, 55,5 одсто говеда, 63,3 одсто оваца, 57,7 одсто свиња. Уништено је и 2.250.000 бицикала. Кукурузом је 1955. било засејано 1.474.000 хектара, у Југославији има 4.504.000 стабала бресака, 54.500.000 стабала шљива, 7.768.000 крушака, 1.885.000 стабала кајсија… Црну Гору је 1939. посетило 15.012 туриста. Овим је обесмишљено савремено студирање. Учење напамет многобројних података студенту не само да непотребно одузима време, већ га онемогућава да се озбиљно посвети својој струци и да о њој креативно размишља – каже Живковић.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here