Произвођачи малина поново изиграни!

Поделите:

АРИЉЕ – Произвођачи малина тврде да су их хладњачари поново изгирали, ништа ни од аконтне цене од 160 динара по килограму. Од понедељка ступају у штрајк глађу у Београду.

Управни одбор малинара Србије затражио је од председника Србије Александра Вучића да до недеље нађе решење за нагомилане проблеме малинара и произвођача купине у Србији, а ако се то не деси, представници малинара од понедељка почеће штрајк глађу у Београду, испред зграде Председништва Србије.

“Ми од Вучића не тражимо да нам држава да паре за малину, никога не условљавамо, ми само тражимо да се испуни оно што нам је из власти обећано
– да цену малине диктира тржиште и тржишни принципи а не монопол и монополисти.
А знамо, на основу информација које имамо да у свету потражња за некада
црвеним, а сада горким црним златом, за малином расте”, каже Добривоје
Радовић, председник Асоцијацијем малинара Србије.

Малинари ће, како најављује Радовић, у петак прикупљати потписе произвођача који су незадовољни откупном ценом и стањем у овој производњи, предаће те потписе у петак председнику Вучићу а ако не буде решења, од понедељка почињу штрајк глађу.
“Да све буде горе није испуњено ни обећање које су хладњачари дали на
последњем састанку са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем. На том састанку који је одржан у суботу, представници хладњачара изашли су са предлогом да аконтна откупна цена буде 160 динара по килограму, да ће ту цену применити најдаље за 48 сати. Ево, данас је среда, осим хладњаче „Станић“ у Ариљу, која је аконтну цену подигла са 143 на 153 динара, друге хладњаче, 99 посто њих, нису испоштовале то обећање”, каже Радовић.

По његовим речима, стање у производњи малине из дана у дан је све теже.
Због лоших временских услова, врућег ветра који је дестковао род, приноси су
спали на 30 до 50 килограма по ару, малинари немају новца да исплате бераче…

Курир

Поделите:

2 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here