Пројекат „велика Албанија“ је буре барута на Балкану

Поделите:

Србија мора наћи одговор на суштинско питање – како зауставити стварање „велике Албаније“. Тај процес мора да почне на Косову и Метохији. Проблем јужне покрајине, међутим, не може се окончати без коначног отварања националног питања српског народа у цјелини, без којег нема ни трајног мира на Балкану.

То је казао министар одбране Србије Александар Вулин, додајући да је дошло вријеме за рјешавање националног питања које Србија током последња два вијека није успјела да ријеши.

Спрјечавање остварења идеје „велике Албаније“, према његовим ријечима, само је први корак.

На простору Косова и Метохије мора да се успостави трајно и сигурно разграничење између Срба и Албанаца, уз спровођење свега што је до сада договорено. Албански фактор на Балкану је јединствен, са јасним идејама и правцима. Србија не може себи да дозволи да се ствара „велика Албанија“, а да њене границе одређују други. Морамо признати, зато, да ми и не тражимо рјешење са Приштином, већ са Тираном“, навео је министар одбране.

Вулин је одбацио тезу о одржавању замрзнутог конфликта на КиМ и позвао на уважавање, како је рекао, нове реалности у региону.

Након што Македонија убрзано уђе у НАТО, сви Албанци са изузетком две општине на простору јужне Србије живјеће на једном безбједносном и политичком простору. Морамо прихватити реалност да ће све државе на Балкану у којима је албанска нација била доминантна имати потпуно исти став о Србима и Србији“, навео је Вулин.

Министар је указао и да статус јужне покрајине није једино отворено питање с којим се суочава српски народ.

Грађански рат који је разбио Југославију оставио је наш народ подијељеним и разбијеним у државама које није бирао, гдје је врло често сматран реметилачким фактором“, навео је Вулин.

IN4S

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here