Прокупачка супербака – 40 година не одваја се од трактора!

Поделите:

Павлика Јовичић, 77-годишњакиња из Топличке Велике Плане, има једно од најлепших домаћинстава у селу. На четири хектара, осим пшенице и кукуруза, има најбоље уређене засаде вишања и шљива. Све послове обавља сама, користећи трактор од кога се не одваја 40 година, и вероватно је једина бака у Србији која земљу обрађује на овај начин.

„Фергусон тројка” 1977. годиште и 77-годишња Павлика не одвајају се већ 40 година: „Служи он мене. Пре бих из куће изашла него трактор да ми узме неко! Не, не, никако, то је мој живот!“

Иако је већ дубоко загазила у осму деценију, за Павлику је сваки дан радан. „Матора сам мало, али још се борим. Није баш лако док закрчи кардан, да укључиш и оно све, али ја сам се навикла“, прича ова бака.

Топличка Велика Плана некада је имала 600 домаћинстава. Данас у њој живи упола мање и углавном се баве пољопривредом. Мештани знају колико труда и рада треба да би се одржало имање, о Павлики имају само речи хвале.

„Све ради као неки најјачи човек. С трактором и тањира и прска и подрива и све, све што постоји. Супер је Павлика, нема човека који би могао да је замени“, сматра Станка Стевановић из Велике Плане код Прокупља.

Њен комшија Зоран Милевић истиче да неки не могу да се носе ни само са годинама, а камоли са захтевним послом који из дана у дан обавља Павлика.

Ових јесењих дана посла је много и у кући. Треба се припремити за зиму на падинама Јастрепца где снегови могу дуго да потрају. Од поврћа из своје баште Павлика је напунила подрум зимницом, дрва уредно сложила, па мирно чека прве снегове.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here