Пронађена ПЛАСТИKА У ВОДИ познатих произвођача!

Поделите:

Тестирано је више од 250 боца воде десет чувених светских брендова, а у 93 узорка су пронађени комадићи пластичне материје која може бити узрок озбиљних здравствених проблема

У води 10 познатих брендова пакованој у пластичне боце научници су открили ситне честице пластике чија штетност за здравље појединца засад није позната ни утврђена, резултати су истраживања америчких научника.

Тестирали су више од 250 боца из девет земаља света, а истраживање је покренула организација “Орб медија”, које је водила професорка Шери Мејсон на америчком Државном универзитету Њујорка у Фредонији.

Пластичне наночестице откривене су у 93 одсто узорака воде великих светских брендова: “Aqua”, “Aquafine”, “Dasani”, “Evian”, “Nestle Pure Life”, “San Pellegrino”, “Bisleri”, “Epur”, “Gerolsteiner”, “Minalba” i “Wahaha”.

Углавном се радило о полипропилену, најлону и полиетилен терефталату (ПЕТ).

Просечно су открили десет пластичних честица по литру воде, од чега је свака била већа од дебљине људске длаке.

– Сматрам да се наночестице ослобађају током процеса пуњења боца и да већина пластике потиче из самих пластичних боца и пластичног чепа – објаснила је професорка Мејсон и додала:

– Бројке нису катастрофалне, али су забрињавајуће.

У раније спроведеној студији “Орб медије” показало се да су честице пластике, у много мањој количини, пронађене и у води из водовода, али установљено је и да је она много сигурнија за конзумирање.

Засад није познато је ли и у коликој је мери конзумација врло малих комадића пластике штетна јер стручњаци проблем још истражују.

Ипак упозоравају да је раније установљена повезаност између изложености организма пластичним честицама и развоја неких врста карцинома, мање количине сперматозоида код мушкараца, развоја аутизма и АДХД-а (поремећаја хиперактивности и дефицита пажње) код деце.

Шефица огранка за Северну Америку невладине организације “Океана”, Жаклин Савић, која се бори против загађења океана, сматра да су резултати истраживања још један разлог за доношење закона о укидању производње пластичних боца за воду.

Заштитник потрошача

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here