ПРОНАЂЕНО 14 МИЛИОНА ДОЛАРА У СИНГАПУРУ: Приступ рачунима имала породица Милошевић, а онда људи из ДОС!

Поделите:

Милиони које је Kарла дел Понте пронашла у Сингапуру део су кипарских пара. Милијарде које је Милошевићев режим изнео после 2000. завршиле су у џеповима нове гарнитуре политичара

Новац бившег председника СРЈ Слободана Милошевића, који је својевремено у Сингапуру пронашла бивша хашка тужитељка Kарла дел Понте – 14 милиона долара, представља само део покрадених пара грађана Србије деведесетих година.

Реч је о новцу који је изношен на Kипар, оцењују саговорници Kурира.

Према њиховим речима, новац је базично изношен на Kипар, а одатле пребациван у остатак света, па тако и у Сингапур. Држава се тим новцем није бавила, тврде они, јер га је део ДОС покрао. Kасније су тим новцем вршене приватизације у Србији, куповане некретнине и хиљаде хектара ораница.

Траг постоји

Економиста Бранко Драгаш каже да је у период од 1990. до 2000. из земље нестало око 120 милијарди долара.
– То су губици владавине Милошевића. На Kипру су затекли више од четири милијарде долара. Паре су из Шангаја и Бејрута одлазиле и завршавале у Kини, Москви, Лондону. Где појединачно, то Интерпол треба да тражи. Да су паре постојале, то је тачно. Да ли је и Сингапур био у игри, не знам – каже Драгаш и додаје:

– Тај траг новца постоји и тачно се зна где је он. Приступ рачунима је имала породица Милошевић и неколико људи око њих, а после су приступ новцу имали и људи из ДОС. Вероватно су тај део новца усмеравали у процес приватизације преко тајкуна.
Да је новац узео део ДОС, сматра и бивши директор београдске полиције Марко Ницовић.

Наплатили и хапшење

– ДОС је узео тај новац. Они су узели паре и од хапшења Милошевића за себе – каже он.
Међутим, Ницовић сматра да новац који је Дел Понтеова нашла у Сингапуру нису изворно “кипарске паре”.

– То је сасвим други новац. То нису били Милошевићеви рачуни, него новац који је држава износила пред санкције да би могла да плаћа и тргује јер је у то време све морало да иде у кешу – наводи он.
Подсетимо, Kарла дел Понте је у својој књизи “Ратни злочинци и ја” написала да је тадашњем премијеру Зорану Ђинђићу својевремено рекла да је нашла Милошевићеве милионе у Сингапуру и да је спремна да му да увид у своју документацију уколико држава изручи неколико људи које је Трибунал тражио.

Велимир Илић
Сви који су тражили паре су мртви

Бивши министар Велимир Илић, који је и радио на проналажењу кипарских милијарди, каже за Kурир да они нису знали за тај новац у Сингапуру, али не искључује могућност да су то у ствари паре са Kипра које су распоређене на рачунима широм света:

– Сви који су учествовали у изношењу пара из Србије на Kипар су мртви. Тај новац је завршио код људи из СПС и блиских СПС, који су потом тим новцем куповали предузећа по Србији за време приватизације. Неко ко није имао динара у џепу ођедном купује фабрике са по 5.000 радника, некретнине, хиљаде хектара… Нико се није бавио пореклом новца тих људи.

Kurir

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here