Пропала намера групе владика да преузме власт у СПЦ: Амфилохије и Григорије покушали пуч!

Поделите:

Од обележавања 800 година аутокефалности СПЦ и одлуке Синода да се председнику Александру Вучићу додели Орден Светог Саве, група владика предвођена митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем Радовићем одлучила је да направи политички циркус.

Опијена нетрпељивошћу према актуелној српској власти и Вучићу, група од 11 владика затражила је сазивање ванредног Сабора, и то у јеку обележавања великог јубилеја, како би се разговарало о темама које ни на који начин нису битне за СПЦ и српски народ, попут синодске одлуке о смени двојице предавача Богословског факултета Београдског универзитета – епископа западноамеричког Максима са места редовног професора и доцента Марка Вилотића, као и контроверзног устава Српских православних епархија у Сједињеним Америчким Државама (административна аутономија од СПЦ у свим питањима).

ЛАЖНИ ПОТПИС
– Да брука буде већа, они су фалсификовали потпис владике Луке, који је болестан и налази се у приватној болници, нико не зна тачно где је, да би испало како има више њих који се противе одлукама Синода и патријарха Иринеја… Такође, потурили су 14 потписа, међу којима је и потпис викара Методија, који није владика, и тако даље. Права истина је да раздор прави мала група окупљена око Амфилохија и владике Григорија, а укупно има 45 владика – откривају извори Српског телеграфа упућени до детаља.

Наш саговорник каже да су лични интереси, сујете, али и политички утицаји видљиви и у овој својеврсној побуни.

– Митрополит Амфилохије и владика Грегорије најчешће отворено стају на страну српске опозиције, а чак и одржавају блиске и пријатељске односе са некима од њих, док, с друге стране, користе сваку прилику да критикују Александра Вучића и руше позицију патријарха Иринеја. Ствар је толико далеко отишла да је прекјуче, током одржавања литургије на Kосову, владика Григорије пришао људима блиским патријарху и запретио: “Моткама ћемо вас тући кад све ово прође…” – прича наш саговорник, који је тој сцени присуствовао.

БЕЗ KОМЕНТАРА
Побуна, међутим, није уродила плодом јер је поглавар СПЦ одбио захтев за сазивање ванредног Сабора.

– Ипак, Амфилохије не одустаје од својих манипулација и успут свесрдно подржава Устав у Америци. Њиме се стиче аутономија у управљању и власништву, контроли, поседовању, руковођењу и управљању покретном и непокретном имовином епархија, манастира, црквено-школских општина и других органа епархија на територији САД, а на челу тог подухвата истакнути су епископи новограчанички Лонгин Kрчо, источноамерички Иринеј Добријевић, иначе веома близак Григорију, и западноамерички Максим Васиљевић. Амфилохију ова прича иде наруку јер је једна од опција да стане на чело пројекта Мила Ђукановића, црногорске цркве – истичу наши извори.

Нико у СПЦ није хтео званично да коментарише наша сазнања, а патријарх Иринеј се није јављао на телефон.

РЕАKЦИЈЕ
Бранко Радун, аналитичар
Организовање побуна у СПЦ начин је на који функционише Амфилохије, који је највећим делом љут што није постао патријарх, те зато константно руши Иринеја и одлуке Синода. Kроз Амфилохија проговара Мило Ђукановић, а у овим личним обрачунима истакнут је и владика Григорије, који је близак са неким лидерима опозиције

 

 

Republika

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here