ПРОТЕСТ ОПОЗИЦИЈЕ У 15 САТИ У БЕОГРАДУ, у Скупштини Србије полиција

Поделите:

Протест “Сви као један – 1 од 5 милиона” почеће данас у 15 часова, испред Дома Народне скупштине Србије. Детаље и сценарио за данашњи велики протест у Савезу за Србију нису желели да саопште јавно, из, како наводе, тактичких разлога. У Скупштини Србије налазе се припадници полиције.

Лидери СзС апеловали су на грађане да мирно изразе своје незадовољство према „режиму“ СНС. Према најавама из Савеза, грађанима ће на протесту бити прочитани захтеви опозиције и незадовољних грађана и са говорнице ће им се обратити лидери опозиције и јавне личности

Дан пре великог грађанског протеста у Београду, функционери из владајуће СНС су у знак негодовања отопчели су различите активности. Неки су одустали од штрајка глађу, попут министра одбране Александра Вулина и заменика градоначелника Београда Горана Весића, а посланици СНС-а су одлучили да ноћ проведу у Скупштини Србије, како кажу, да би институције „одбранили од насиља и повампиреног фашизма“. Исто су учинили одборници владајуће већине у Скупштини Београда.

12:38
Више стотина грађана из Чачка и Ивањице кренуло на протест

Више стотина грађана из Чачка и Ивањице, кренуло је за Београд на протест „Један од пет милиона“.

Грађани који су из Чачка и Ивањице кренули на протест сусрели су се у у Прељини код Чачка, где им се обратио председник Двери Бошко Обрадовић који је рекао да је западна Србија увек била бунтовничка, храбра, достојанствена.

„Данас идемо у Београд да покажемо једно право, достојанствено, мирно и ненасилно лице Србије, али лице оне Србије која је одлучна да раскрсти са овим лоповским, криминалним, издајничким режимом“, рекао је Обрадовић.

Обрадовић је истакао да „нема назад, нема повлачења, нема предаје“.

„Сви данас за Београд, да сви као један устанемо против Александра Вучича и његовог режима, да режиму ставимо до знања да овако више не може“, рекао је Обрадовић и додао да се они боре за основна демократска права, за слободне медије и слободне изборе.

Док је Обрадовић говорио окупљеним грађанима, они су држали велике транспаренте на којима је писало „Чачак без страха, један од пет милиона“ и „Ивањица без страха, један од пет милиона“, које су носили током протестних шетњи у тим градовима које се одржавају од средине јануара.

Организатори протеста „Један од пет милиона“ у Чачку и Ивањици рекли су новинарима да ниједан од ауто-превозника у тим градовима није пристао да им изнајми аутобусе.

Јутрос су организаторима протеста у Чачку отказана једина два мини аутобуса која су успели раније да ангажују за одлазак на протест у Београд.

Они су кренули приватним аутомобилима, а на почетку колоне аутомобила је застава Србије.

12:11
Крагујевчани кренули приватним аутомобилима за Београд

Грађани Крагујевца кренули су приватним аутомобилима на протест „Један од пет милиона“ у Београду, речено је агенцији Бета у Одбору протеста.

Њима су се касније на путу прикључили и грађани из околине Крагујевца, као и из Тополе и Аранђеловца који су у Београд кренули приватним аутомобилима на протест.

Чланица Одбора крагујевачког протеста „Један од пет милиона“ Александра Костић рекла је да су Крагујевац напустили без инцидената, и да није било заустављања, као и да им је саобраћајна полиција пожелела срећан пут.

Организатори протеста из Крагујевца су раније на протесту у Крагујевцу саопштили да због притисака на превознике не постоји могућност организовог одласка аутобусима за Београд.

Грађани су позвани да на протест пођу својим аутомобилима или редовним аутобуским линијама.

11:56
Извештачима Н1 и даље није дозвољен улаз у Скупштину, али, како јављају, видели су екипу агенције Тањуг како улази унутра.

11:50
Окупљање грађана у Новом Саду

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Грађани се окупљају у Новом Саду, одакле ће заједно доћи у Београд на протест „Сви као један – 1 од 5 милиона“.

11:34
Посланик СНС Владимир Ђукановић рекао је за Н1 да је у згради парламента ноћас било 90 одсто народних посланика СНС, као и да је али да он није ноћио тамо. Посланик СНС Србислав Филиповић је на изласку из Скупштине рекао за Н1 да је „ноћас радио важне ствари за државу“, као и да ће се вратити.

Прес служба парламента није могла да потврди колико је посланика ноћас боравило у тој институцији.

11:22
Припадници полицијске бригаде, који су у Косовску улицу довезени у два аутобуса, ушли су у скупштину.

11:01
Вучић: Ништа неће постићи на протесту сем дреке

Председник Србије Александар Вучић изјавио да се данас ништа неће догодити на протесту „1 од 5 милиона“ и изразио жаљење због насиља према одборницама Српске напредне странке (СНС) у београдској општини Стари град и у Параћину.

„Неће постићи ништа сем дреке и буке“, рекао је Вучич за ТВ Пинк и изразио наду да ће разумети потребу да се разговара у парламенту.

Вучић је навео да су јутрос око 5 сати батинаши и хулигани упали у општину Стари град и избацили одборнике СНС, док је хитна помоћ у Параћину једва успела да пружи помоћ једном одборнику који је дијабетичар.

10:04
Не зна се колико посланика је ноћ провело у Скупштини, испред монтирање бине

Обезбеђење Скупштине Србије није јутрос хтело да пусти репортерку Н1 да уђе у ту институцију, а нису хтели ни да одговоре на питање да ли су унутра посланици који су најавили да ће ноћ провести у парламенту.

Из Скупштине је изашао посланик СПС Неђо Јовановић који је потврдио да је ноћ провео у Скупштини, али није желео да каже колико је још посланика учинило исто. Он је рекао да жури на састанак СПС и да ће касније одговарати на питања новинара.

У Скупштини је синоћ био и посланик СНС Владимир Ђукановић који се јавности обратио снимком на Твитеру.

Достављач је допремио испоруку хране у Скупштину, јавља репортерка Н1.

Испред зграде Скупштине траје монтирање бине, са које би требало да се обрате говорници на протесту, међу којима ће бити и нестранацке личности, а у плану је, како се сазнаје, и протесна шетња.

Обезбеђење је репортерки Н1 потврдило да су за данас предвиђене појачане мере безбедности.

Н1

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here