Протест преживелих у холокаусту испред амбасаде Пољске у Израелу

Поделите:

Десетине преживелих у холокаусту ушло је данас у комплекс Амбасаде Пољске у Тел Авиву и опколило возило једног дипломате у знак протеста због спорног пољског Закона о институту памћења народа, преноси Бета.

Тим актом се забрањује окривљавање Пољске као нације за злочине почињене у холокаусту у Другом светском рату.

„Нико неће заборавити шта сте ви урадили“, викали су демонстранти на дипломату, пренели су израелски медији.

Преживели у холокаусту дошли су са транспарентима на којима је писало „Ниједан закон не може избрисати историју“, „Пољски закон је шамар у лице народа Израела“ и „Пољаци, ми се сећамо шта сте ви урадили“.

Један демонстрант носио је поруку „Још увек имам ноћне море због онога што су Пољаци урадили“.

У уторак је председник Пољске Анџеј Дуда потписао спорни закон, упркос критикама Израела и упозорењима САД, али је такође рекао да ће пољски Уставни суд размотрити тај акт што отвара могућност да буде измењен. У овом облику закон предвиђа новчане казне или казне затвора до три године за приписивање злочина нацистичке Немачке Пољској.

Закон ће ступити на снагу 14 дана након што званично буде објављен, али није јасно када ће то бити, наводи Асошиејтед прес.

Демонстранти су данас говорили како су се према њима односили грађани Пољске у Другом светском рату. Шаул Горка (82) је рекао да је погрома било поводом сваког јеврејског празника Пасхе и да су „Пољаци били антисемити који су добијали наредбе од пољске цркве“, а да су Јевреје спасили руски војници.

Такође је рекао да је било читавих градова у Пољској у којима су већина становника били Јевреји, а данас их нема. Ести Либер (80) је испричала да се са сестром скривала у пољским шумама три године и да је закон срамота за Пољаке јер је њој само једна породица помогла, а остали нису марили.

Јехудит Розенвајг (88), која је преживела заточеништво у Аушвицу, рекла је да су Пољаци видели како Јевреји иду у редовима испред пушака немачких и пољских војника, а ако би неко изашао из реда они би га убили јер није било где да се побегне.

„Пољаци су само стајали око нас, не радећи ништа, посматрајући редове. Били смо без одеће или у поцепаној одећи на ужасној хладноћи. Тако смо ишли, тако су нас они гледали. Нико се није успротивио, нико није помогао“, рекла је Розенвајг.

Деведесеттрогодишњи Шалом Штемберг рекао је да је у Аушвицу било много Пољака који су тукли Јевреје.

Извор: Радио Слободна Европа

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here