Протест у Скопљу: „Путин да у Москви подигне споменик Заеву јер од њега не постоји глупљи Американац“

Поделите:

ЛИДЕР највеће македонске партије ВМРО-ДПМНЕ – Христијан Мицкоски – рекао је у Гостивару да је Никола Груевски жртва политичког прогона, али да не одобарава његово бекство из Македоније.

У исто време се у центру Скопља – упркос лошем времену са кишом и суснежицом – окупило неколико хиљада људи да затражи обустављање уставних промена којима је предвиђена промена имена земље у „Република Северна Македонија“.

Протестна акција је одржана под девизом “Бојкотујем уставне промене“, а организовале су је организације Хришћанско братство, Јединствена Македонија и Светски макеодонски конгрес.

Учесници протеста  су махали и транспарентом на ккојем је премијер Зоран Заев представљен иза затворских решетака.

Ласером су на згради Собрања исписали „Издаја“ и „Оставке“.

Окупљенима се обратио и Тодор Петров који је име Светског македонског конгреса затражио оставку владе Зорана Заева и распуштање Собрања јер су обоје нелегитимни.

Саопштио је да је Конгрес поднео кривичне пријаве против Заева, министра спољних послова Николе Димитрова и свих 80 посланика који су гласали за уставне промене.

Затражио је и да буде поништена одлука о избору Талаата Џаферија запредседника Собрања.

Бивши први човек партије Заева у Скопљу – Љупчо Палевски – на протесту је рекао да Македонија сада плаћа данак 30-годишњем „лошем и наивном живљењу“.

Нагласио је да је, упркос свему, да уверен да ће глобалисти и неолиберали, са својим грабљивим политикама, у Македонији доживети фијаско.

Додао је да Федерику Могерини и Јоханеса Хана нико није бирао и да су постављени као Заев. А и преко њих се Македонији укида право на име и да не буде дискриминисана.

Палевски је је упозорио да постоји опасност да Македонија постане хибрид компромиса између грчке, бугарске и албанске државне доктрине. Највећи аплауз је ипак добио за речи:

„Англосаксонски хегемон тражи разлог за рат и зато је започео демонтажу македонизма. Путин треба да у Москви подигне споменик Заеву јер од њега не постоји глупљи Американац, нити ико ко би овако брутално неписмено реализовао глобалистичке интересе у Македонији. Кључ је био и јесте у Македонији, а не у Вашингтону и Москви“.

 

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here