Protest u Skoplju: „Putin da u Moskvi podigne spomenik Zaevu jer od njega ne postoji gluplji Amerikanac“

Podelite:

LIDER najveće makedonske partije VMRO-DPMNE – Hristijan Mickoski – rekao je u Gostivaru da je Nikola Gruevski žrtva političkog progona, ali da ne odobarava njegovo bekstvo iz Makedonije.

U isto vreme se u centru Skoplja – uprkos lošem vremenu sa kišom i susnežicom – okupilo nekoliko hiljada ljudi da zatraži obustavljanje ustavnih promena kojima je predviđena promena imena zemlje u „Republika Severna Makedonija“.

Protestna akcija je održana pod devizom “Bojkotujem ustavne promene“, a organizovale su je organizacije Hrišćansko bratstvo, Jedinstvena Makedonija i Svetski makeodonski kongres.

Učesnici protesta  su mahali i transparentom na kkojem je premijer Zoran Zaev predstavljen iza zatvorskih rešetaka.

Laserom su na zgradi Sobranja ispisali „Izdaja“ i „Ostavke“.

Okupljenima se obratio i Todor Petrov koji je ime Svetskog makedonskog kongresa zatražio ostavku vlade Zorana Zaeva i raspuštanje Sobranja jer su oboje nelegitimni.

Saopštio je da je Kongres podneo krivične prijave protiv Zaeva, ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova i svih 80 poslanika koji su glasali za ustavne promene.

Zatražio je i da bude poništena odluka o izboru Talaata Džaferija zapredsednika Sobranja.

Bivši prvi čovek partije Zaeva u Skoplju – Ljupčo Palevski – na protestu je rekao da Makedonija sada plaća danak 30-godišnjem „lošem i naivnom življenju“.

Naglasio je da je, uprkos svemu, da uveren da će globalisti i neoliberali, sa svojim grabljivim politikama, u Makedoniji doživeti fijasko.

Dodao je da Federiku Mogerini i Johanesa Hana niko nije birao i da su postavljeni kao Zaev. A i preko njih se Makedoniji ukida pravo na ime i da ne bude diskriminisana.

Palevski je je upozorio da postoji opasnost da Makedonija postane hibrid kompromisa između grčke, bugarske i albanske državne doktrine. Najveći aplauz je ipak dobio za reči:

„Anglosaksonski hegemon traži razlog za rat i zato je započeo demontažu makedonizma. Putin treba da u Moskvi podigne spomenik Zaevu jer od njega ne postoji gluplji Amerikanac, niti iko ko bi ovako brutalno nepismeno realizovao globalističke interese u Makedoniji. Ključ je bio i jeste u Makedoniji, a ne u Vašingtonu i Moskvi“.

 

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here